Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το μυστικό των σχέσεων: Δέκα κανόνες για να αντέξουν στο χρόνο


Τι συμβουλεύουν οι παντρεμένοι

Τι μπορεί να κάνει μία σχέση να αντέξει στο χρόνο; Και ακόμη περισσότερο, πώς μπορεί να κρατήσει ένας γάμος; Τα ερωτήματα αυτά φαίνεται πως είναι αιώνια, αλλά ποιος καλύτερος να τα απαντήσει από εκείνους που έχουν καταφέρει να μείνουν σε μία σχέση για δεκαετίες;

Ο κοινωνιολόγος Καρλ Πίλεμερ έκανε μία τεράστια έρευνα για το βιβλίο του, μιλώντας με 700 παντρεμένους ανθρώπους, που μετρούν κατά μέσο όρο 43 χρόνια γάμου. Το TIME βρήκε κάποιες από τις συμβουλές που συγκέντρωσε ο Πίλεμερ για το μυστικό των σχέσεων.

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα δείγμα καλοσύνης

«Όταν ξυπνάτε το πρωί, σκεφτείτε ''Τι μπορώ να κάνω για να γίνει η μέρα του/της λίγο καλύτερη; Το θέμα είναι να ασχοληθείς με τον άλλο, ακόμη και για μόλις πέντε λεπτά, μόλις ξυπνήσεις»

Να θυμάστε ότι δεν είστε ίδιοι άνθρωποι

«Πρέπει να προσπαθείτε να καταλάβετε τι σκέφτονται οι υπόλοιποι σε μία κατάσταση. Το σημαντικό είναι πως ο καθένας- ανάμεσά τους και ο σύντροφός σας- έχει τις δικές του απόψεις για τον κόσμο. Ακόμη κι αν είστε σε μία σχέση, ο άλλος παραμένει ένα... άλλο πρόσωπο».

Σταματήστε να ανησυχείτε για τις ρυτίδες σας

«Κατά κάποιο τρόπο, όταν μεγαλώνουμε, σταματάμε να βλέπουμε τις αδυναμίες που επηρεάζουν τον άλλο. Και πάντα βλέπεις εκείνους όπως είναι πραγματικά».

Βρείτε τον «καβγά νο 17»

«Ακούγετε περίεργο, αλλά λειτούργησε για εμάς. Το λέμε «καβγάς νούμερο 17» και σημαίνει πως έχουμε τσακωθεί για το ίδιο πράγμα τουλάχιστον άλλες 16 φορές. Οπότε αποφασίσαμε να μην το επαναλάβουμε. Το βλέπουμε να έρχεται και απλά δεν μιλάμε και δεν ξεκινάμε καν τον καβγά γιατί ξέρουμε ότι δεν θα καταλήξει πουθενά».

Καλλιεργήστε τη φιλία

«Όταν είσαι νέος, είναι δύσκολο να σκεφτείς αν σου αρέσει αυτός ο άνθρωπος πέρα από το σώμα του. Αλλά είναι κάτι που δεν θα ξεφτίσει, αλλά θα γίνει πιο βαθύ. Το σεξ γίνεται λιγότερο σημαντικό μετά από μερικά χρόνια και η φιλία έχει μεγαλύτερο νόημα. Θα έρθει αντιμέτωπη με προκλήσεις από τα παιδιά, τις δυσκολίες, τις απώλειες και τα ενδιαφέροντα που αλλάζουν, αλλά μία φιλία είναι η βάση για ένα σταθερό γάμο».

Κάντε παρέα με ευτυχισμένα ζευγάρια

«Αν περιτριγυρίζεστε από αρνητικούς ανθρώπους, βρείτε κάποιους άλλους με θετική συμπεριφορά και προτιμήστε τη δική τους παρέα. Αποφύγετε τους ηττοπαθείς, απομακρυνθείτε από εκείνους πριν σας παρασύρουν».

Επαναλάβετε αυτά που σας λένε

«Διαπιστώσαμε από νωρίς στους καβγάδες μας ότι συχνά ξεκινούσαν ότι δεν καταλαβαίναμε απόλυτα τι εννοούσε ο άλλος. Οπότε συνήθως λέω ''Εννοείς ότι...'' ή ''Μου λες πως...'', γιατί μερικές φορές μας παρασύρει η στιγμή και λέμε πράγματα που πιστεύουμε στην πραγματικότητα».

Χωρίστε τις δουλειές του σπιτιού

«Πρέπει να μοιράζεστε τις υποχρεώσεις του σπιτιού και πρέπει να συνεργάζεστε. Μία απλή ιδέα είναι ο καθένας να αναλαμβάνει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα».

Κάντε διαλείμματα

«Υπάρχει ένα κινέζικο ρητό που λέει ''κάνε ένα βήμα πίσω και θα δεις ολόκληρο τον ουρανό''. Εχετε το κατά νου όταν καβγαδίζετε. Απλά σταματήστε λίγο και θα δείτε τα πράγματα διαφορετικά».

Να ξέρετε πάντα ότι υπάρχουν κι άλλα να μάθετε


«Ο γάμος είναι μία συνεχής διαδικασία. Θέλει πάντα περισσότερη δουλειά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αλλά αξίζει».


1 σχόλιο:

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...