Προτεινόμενα βιβλία


Παιδιά και Γονείς

Αναθρέφοντας τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας

Naomi Aldort

Αλκυών, 2010

«Το βιβλίο ‘Αναθρέφοντας τα παιδιά τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας’, λειτουργεί πάνω στη ριζοσπαστική πρόταση, ότι στη σχέση αυτή δεν πρέπει να κυριαρχεί ούτε το παιδί, ούτε ο γονιός. Η Aldort προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την παραχώρηση του ελέγχου προς χάριν της αυθεντικότητας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εκείνους που θα προτιμούσαν να πάψουν να μαλώνουν, να απειλούν ή να τιμωρούν τα παιδιά τους. Η μαγική ‘συνταγή’ της και μόνο αξίζει την τιμή αυτού του βιβλίου.»
Peggy OMara, αρχισυντάκτρια και εκδότρια του έγκριτου περιοδικού Mothering

«Η Naomi Aldort μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και το έμφυτο ένστικτό μας που μας παροτρύνει να τα αγαπάμε ανεπιφύλακτα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας δείχνει και το πώς, με πλήρη σαφήνεια και συνέπεια. Η συνταγή της για την ανατροφή των παιδιών μας είναι πραγματικά ανακουφιστική για την ψυχή στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.»
Δρ. John Breeding, Ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου ‘Τα πιο ατίθασα πουλάρια γίνονται τα καλύτερα άλογα’

«Το ‘Αναθρέφοντας τα παιδιά τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας’ είναι ένα βιβλίο μακρά αναμενόμενο και θα πρέπει να βρίσκεται στις λίστες των επιβεβλημένων για ανάγνωση βιβλίων κάθε νέας μητέρας και πατέρα. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει ως υπότιτλο: ‘Πώς θα σώσουμε τη συναισθηματική ζωή των παιδιών μας και το μέλλον της ανθρωπότητας…’. Όπως καταθέτει η Naomi: ‘Η αγάπη θα πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη έτσι ώστε το παιδί να διατηρήσει ακέραιη την αυθεντικότητά του’.»
Δρ. James W. Prescott, Ινστιτούτο Ανθρωπιστικής ΕπιστήμηςΤα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα

Thomas Gordon

Ερευνητές, 2009

Ένα πρωτοποριακό βιβλίο που βοήθησε εκατομμύρια γονείς
·         Μπορείτε να μάθετε τα παιδιά σας πώς να αναλαμβάνουν τα ίδια τα προβλήματά τους και πώς να τα λύνουν;
·         Γνωρίζετε πώς να αποφεύγετε τις παγίδες της μη αποτελεσματικής επικοινωνίας με τα παιδιά σας;
·         Ξέρετε να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο «μη ήττας» για την επίλυση των συγκρούσεων;
·         Ακούτε τα παιδιά σας με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε εκείνα να σας μιλούν, και τους μιλάτε έτσι ώστε κι εκείνα να σας ακούν;

Η μέθοδος που αναπτύσσεται στο βιβλίο αυτό, η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα ή ΕΑΓ, ξεκίνησε πριν από σαράντα περίπου χρόνια ως ένα απλό αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα που δίδασκε στους γονείς πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους, και παρουσίαζε, βήμα προς βήμα, συμβουλές επίλυσης των οικογενειακών συγκρούσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να είναι όλοι νικητές.

Το δημοφιλέστατο αυτό κλασικό βιβλίο είναι παγκοσμίως το πιο διαβασμένο, εκθειασμένο και έγκριτο πρόγραμμα ανατροφής παιδιών – και θα φέρει αποτελέσματα και στη δική σας οικογένεια. Το καινοτόμο αυτό εγχειρίδιο, στην πρώτη του αναθεωρημένη έκδοση από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, θα σας δείξει πώς να αναθρέψετε υπεύθυνα, ανεξάρτητα, αυτοπειθαρχημένα και χαρούμενα παιδιά. Με τις μεθόδους της ΕΑΓ, θα παρατηρήσετε: περιορισμό των συγκρούσεων, λιγότερα νεύρα και ψέματα, ανύπαρκτη ανάγκη τιμωρίας. Είτε έχετε ένα μικρό παιδί είτε έναν έφηβο, που έχει ήδη αρχίσει να επαναστατεί, θα βρείτε στην ΕΑΓ έναν αποτελεσματικό τρόπο για να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσετε άτομα ικανά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, αλλά και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής τους.
Your competent child: Toward new basic values for the family

Jesper Juul

Farrar, Straus and Giroux, 1995

Μία συναρπαστική και επαναστατική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών και τη δυναμική της οικογένειας.

Σε αυτό το σημαντικό βιβλίο, ο Jesper Juul υποστηρίζει ότι οι σημερινές οικογένειες βρίσκονται σε ένα συναρπαστικό σταυροδρόμι. Οι καταστρεπτικές αξίες διέπονται από την παραδοσιακή ιεραρχία μέσα στην οικογένεια. Αντ’ αυτού, μπορούμε να επιλέξουμε να αγκαλιάσουμε ένα σύνολο νέων αξιών που βασίζονται στην παραδοχή ότι οι οικογένειες δεν πρέπει να στηρίζονται στην αυταρχική εξουσία ή τη δημοκρατική τυραννία, αλλά στην αξιοπρέπεια και την αμοιβαιότητα ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Τα παιδιά είναι συναισθηματικά ικανά – δηλαδή, λένε πάντα την αλήθεια για το πώς αισθάνονται. Οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να ακούν και να μαθαίνουν από την ειλικρινή ανατροφοδότηση που λαμβάνουν από τα παιδιά τους. Όταν αισθανόμαστε δυστυχισμένοι ή δυσαρεστημένοι με μια κατάσταση στην οικογένεια, είναι σχεδόν πάντα επειδή δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα συναισθήματα αγάπης σε συμπεριφορά αγάπης. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να μάθουμε άπταιστα αυτό που ο Juul αποκαλεί «προσωπική γλώσσα» - μια γλώσσα που δεν ενδιαφέρεται για τα «πρέπει» αλλά για τη δική μας συναισθηματική ειλικρίνεια.

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από οικογένειες σε πολλές διαφορετικές χώρες, ο Juul έχει γράψει ένα βιβλίο που προκαλεί τους γονείς να δουν τα χρόνια με τα παιδιά τους, ως έναν συναρπαστικό χρόνο ανάπτυξης και εξέλιξης για όλη την οικογένεια.
Liberated parents, liberated children: Your guide to a happier family

Adele Faber, Elaine Mazlish


Avon Books, INC, 1974

Σε αυτό το βιβλίο, οι διεθνούς φήμης ειδικοί στην ανατροφή των παιδιών  Adele Faber και Elaine Mazlish ζωντανεύουν τις αρχές του φημισμένου παιδοψυχολόγου Δρ. Haim Ginott, και δείχνουν πώς οι θεωρίες του ενέπνευσαν τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους.
Διηγούμενες τις εμπειρίες τους, αλλά και αυτές άλλων γονέων, οι Faber και Mazlish προσφέρουν ποικίλες μαρτυρίες για τη νέα τους προσέγγιση και βάζουν τα θεμέλια για τα εργαστήρια ανατροφής γονέων που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια με προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο φέρνοντας ανατρεπτικές αλλαγές σε παιδιά και γονείς.

Η σοφία, το χιούμορ και οι πρακτικές συμβουλές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του απαραίτητου βιβλίου που μας δείχνει το είδος της επικοινωνίας που χτίζει την αυτοεκτίμηση, εμπνέει εμπιστοσύνη, ενθαρρύνει την υπευθυνότητα και συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα της σημερινής οικογένειας.
Siblings without rivalry: How to help your children live together so you can live too

Adele Faber, Elaine Mazlish

W. W. Norton & Company, Inc., 1987

Στο βιβλίο αυτό, οι Adele Faber και Elaine Mazlish στρέφονται στη διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια. Οι ίδιοι οι γονείς είναι αποφασισμένοι να καταλάβουν πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να έχουν καλές σχέσεις. Αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο δίνει στους γονείς τα πρακτικά εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία, να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να γνωρίσουν τα παιδιά τις χαρές της ιδιαίτερης σχέσης τους. Με χιούμορ και κατανόηση οι Faber και Mazlish εξηγούν πώς και πότε να παρεμβαίνουμε στις διαμάχες, να προσφέρουμε προτάσεις και πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διοχετεύουν την έχθρα που αισθάνονται σε δημιουργικές διεξόδους και πώς να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά άνισα αλλά να εξακολουθούμε να είμαστε δίκαιοι.Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας

Alice Miller

Ροές, 2003

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να «κερδίσουν» την αγάπη τους.


Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου. Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτήν την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη: Ένας πρακτικός οδηγός για γονείς

John Gottman

Πεδίο, 2011

·         Ένα βιβλίο για τα παιδιά γραμμένο από έναν επιστήμονα και ταυτόχρονα έναν πατέρα που αγαπά τα παιδιά του.
·         Ένα βιβλίο που τεκμηριώνει για πρώτη ίσως φορά μερικές αυτονόητες αλήθειες.
·         Ένα βιβλίο που έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες περί διαπαιδαγώγησης.

Στο βιβλίο αυτό, ο John Gottman μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους.
Η ουσία, λέει ο συγγραφέας, δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Η ουσία είναι να γίνουμε εμείς οι οδηγοί και μέντορές του, να του δείξουμε τον δρόμο έτσι ώστε να πορευτεί μέσα στον δύσκολο δρόμο των συναισθημάτων. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας τη συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί μας να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη.
Βασισμένο σε πολυετείς έρευνες και στην εμπειρία με εκατοντάδες γονείς, το βιβλίο αυτό μας δείχνει με πρακτικό τρόπο πώς να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.


Οδηγός προσέγγισης των παιδιών

Πώς να τους μιλάτε ώστε να σας ακούν και να ακούτε ώστε να σας μιλούν

Αντέλ Φάμπερ, Ελέιν Μάζλις

Μπουκουμάνης, 2009

Ένας σαφής και εύληπτος οδηγός για τη γόνιμη και διεξοδική επικοινωνία μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Οι επιστήμονες Faber και Mazlish εισηγούνται ιδέες και προτάσεις για τη διάσπαση του κύκλου των αντιπαραθέσεων. Επίσης προωθούν:

·         Τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού, όπως είναι η αποθάρρυνση, η απογοήτευση και η οργή.
·         Τρόπους εξωτερίκευσης του γονικού θυμού δίχως την πρόκληση τραυμάτων στην παιδική ψυχή.
·         Τη διασφάλιση της συνεργασίας του παιδιού.
·         Τον καθορισμό ευδιάκριτων ορίων σε πνεύμα καλής προαίρεσης.
·         Τη χρήση εναλλακτικών της τιμωρίας λύσεων.
·         Την εξάλειψη των συγκρούσεων και την προαγωγή της αρμονικής συνύπαρξης στους κόλπους της οικογένειας.
Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής

Βασικό εγχειρίδιο για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς, για όλους…

Εστέβε Πουχόλ Ι Πονς

Άγκυρα, 2003

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό πλάσμα και έχει ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλα άτομα. Έτσι, λοιπόν, η συνύπαρξη είναι το φυσικό μέσο για να μάθουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή τις βασικές αξίες οι οποίες πρέπει να ορίζουν την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο σεβασμός απέναντι στους άλλους, η υπομονή, η υπευθυνότητα και η σταθερότητα, η διαλογική ικανότητα, είναι αξίες που εμείς, ως γονείς οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας για να μπορέσουν να γίνουν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Τα παιδιά πρέπει ν’ αρχίσουν να μαθαίνουν τις αξίες από πολύ μικρή ηλικία και στο κατάλληλο περιβάλλον. Σύντομες σκέψεις σχετικά με το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι αξίες στη συνύπαρξη, καθώς και εύκολες δραστηριότητες που – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι επιτρέπουν στα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν τις αξίες με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το βιβλίο «Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής» είναι ένα βασικό εγχειρίδιο για τους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά ανεξάρτητα, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και, πάνω απ’ όλα, ευτυχισμένα, ικανά να κάνουν ευτυχισμένους και όσους τα συναναστρέφονται. 
Πρόγραμμα ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης

Βασιλική Πλωμαρίτου

Γρηγόρη, 2004

Τι είναι «συναισθηματική νοημοσύνη» και για ποιο λόγο παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας; Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι πολλοί από εμάς θεωρούν ότι τα συναισθήματα είναι σε ανταγωνιστική θέση με τη λογική. Αυτού του είδους το σκεπτικό έχει επηρεάσει βαθιά τον πολιτισμό μας και ιδιαίτερα τον τομέα της εκπαίδευσης.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να δοθεί σαν μια καλή ευκαιρία για το δάσκαλο ή το γονιό να γίνει ένας «ενσυναισθητικός ακροατής». Να μάθει να ακούει το παιδί και να το παρατηρεί. Μέσα λοιπόν από τις ιστορίες, τις δραστηριότητες του βιβλίου και τη δραματοποίηση θα μπορεί ο ενήλικας να εστιάσει την προσοχή του στη γλώσσα του σώματος του παιδιού, στις εκφράσεις του προσώπου του, τις χειρονομίες του, ενώ θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει ένα λεξιλόγιο με το οποίο θα μπορεί να αναγνωρίζει και να εκφράζει με ακρίβεια τα συναισθήματά του. Θα βοηθήσει επίσης το παιδί να αποκτήσει «συναισθηματική ενσυναίσθηση», δηλαδή, να κατανοεί τα συναισθήματα των συνανθρώπων του.
Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου τα συναισθήματα αυτά και ιδιαίτερα τα δυσάρεστα, που φαίνονται στα παιδικά μάτια περίεργα, μυστηριώδη και ανεξερεύνητα, μπαίνουν ξαφνικά σε κάποια πλαίσια και σταματάνε να τα φοβούνται.
Η συναισθηματική αγωγή των παιδιών χρειάζεται αγάπη, έντονο ενδιαφέρον και υπομονή με σκοπό να κερδίσουν τα παιδιά τη συναισθηματική νοημοσύνη που τους χρειάζεται για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις ομορφιές της ζωής, αλλά και τις προκλήσεις και τους κινδύνους της.
Πλάθοντας ανθρώπους

Βιρτζίνια Σατίρ

Κέδρος, 1989

Πιστή στην πεποίθησή της ότι τα συγκροτημένα άτομα προέρχονται από αρμονικές και συγκροτημένες οικογένειες, η κορυφαία στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας Αμερικανίδα Βιρτζίνια Σατίρ εξηγεί στο βιβλίο αυτό την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή και στο χαρακτήρα που διαμορφώνει μεγαλώνοντας κάθε παιδί.
Η συγγραφέας, με σαφή και κατανοητό τρόπο, εξετάζει βασικά θέματα της διάπλασης του ατόμου, των διαπροσωπικών σχέσεων και του κύκλου της ζωής (Αυτοεκτίμηση, Μορφές Επικοινωνίας, Οργάνωση της οικογένειας, Οικογένεια και κοινωνία, κ.ά.), ενώ σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά της οικογένειας του μέλλοντος.
Καρπός πολύχρονης εμπειρίας και έρευνας στο χώρο της οικογενειακής θεραπείας, το «Πλάθοντας Ανθρώπους», από το 1972 που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. 
Οι επτά πνευματικοί νόμοι για τους γονείς

Καθοδηγήστε τα παιδιά σας προς την ευτυχία και την ολοκλήρωση

Deepak Chopra

Ασημάκης Π., 1997

Οι επτά πνευματικοί νόμοι για τους γονείς, μας οδηγούν πέρα από τις προσωπικές νίκες και ήττες, βοηθώντας μας να βιώσουμε την πνευματική φύση της έννοιας της οικογένειας και να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας τον απέραντο πλούτο της αθωότητας και της αγάπης.
Ο θυμός των παιδιών

Παραμύθια για την κατανόηση της παιδικής συμπεριφοράς

Alba Marcoli

University Studio Press, 2001

Συνήθως ο παιδικός θυμός κρύβει μια κατάσταση ψυχικού πόνου και σύγκρουσης. Όταν ένας γονέας βρίσκεται μπροστά σε τέτοιες εκδηλώσεις, συχνά νιώθει εγκλωβισμένος και αποπροσανατολισμένος. Βλέπει ότι το παιδί υποφέρει, αλλά δεν καταφέρνει να προσδιορίσει τις πραγματικές αιτίες. Εάν όμως γίνει κατανοητό ότι ένα παιδί θυμώνει επειδή κάτι εμποδίζει την ομαλή ψυχική του ανάπτυξη, τότε είναι πιο εύκολο και για τους ενήλικες να βρουν μέσα στον εαυτό τους διάφορους τρόπους για να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Μέσα από τα παραμύθια που ξεκινούν από αληθινές ιστορίες το βιβλίο προσφέρει υλικό στη σκέψη των ενηλίκων, προκειμένου οι ίδιοι να κατανοήσουν καλύτερα το θυμό των παιδιών.Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού

Κατανοήστε τη γλώσσα, τα γέλια και τα κλάματά του

Izabelle Filliozat

Ενάλιος, 1990

Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα του μικρού παιδιού (το γέλιο, το κλάμα, η γκρίνια) δεν είναι πάντοτε εύκολο να ερμηνευτεί. Αν πίσω από το κλάμα του ή τη συμπεριφορά του υπάρχει μια αγωνία, δεν είναι εύκολο να την καταλάβετε. Μπορεί να έρχεται από μακριά, από τον λαβύρινθο του DNA, από το ιστορικό κάποιου παππού ή πιο μακρινού προγόνου. Ας το αφουγκραστούμε, ας το ακούσουμε, ας εντοπίσουμε αυτό που βιώνει, τι νιώθει, τι σκέφτεται. [...]
Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς

Izabelle Filliozat

Ενάλιος, 2011

Είναι δυνατόν να υπάρχουν γονείς που μόνο οργίζονται με τα παιδιά τους; Μπορεί η υπερβολική αγάπη σε ένα παιδί, να είναι στην ουσία προβολή των ατελειών μας; Μπορεί μια μητέρα να μη νιώθει αγάπη για την κόρη της; Ή ακόμη χειρότερα, να νιώθει μίσος; Μήπως τελικά, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι γονείς μας μεγάλωναν εμάς, έστω κι αν δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με τον τρόπο αυτόν; Γιατί δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα "δεσμά" στα οποία μας έχουν τυλίξει οι γονείς μας; Κακοποιούμε τα παιδιά μας, γιατί κρύβουμε μέσα μας ένα κακοποιημένο παιδί, θέλουμε ο γυιός μας και η κόρη μας να είναι πάση θυσία άριστοι και πρώτοι στο σχολείο, γιατί σ' αυτόν τον καταναγκασμό μας είχαν καταδικάσει κι εμάς οι δικοί μας γονείς. Είμαστε αυταρχικοί, γιατί κατά βάσιν κρύβουμε έναν πολύ ανασφαλή χαρακτήρα που υπέστη στο παρελθόν αυταρχικές συμπεριφορές από τους γονείς του...
Playful parenting

Laurence J. Cohen

Ballantine Books, 2001

Έχετε ποτέ κάνει ένα βήμα πίσω για να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει πραγματικά όταν παίζουν τα παιδιά σας; Ως ψυχολόγος, ο Lawrence J. Cohen επισημαίνει, ότι το παιχνίδι είναι ο τρόπος των παιδιών να εξερευνήσουν τον κόσμο, να επικοινωνήσουν βαθιά συναισθήματα, να πλησιάσουν εκείνους που νοιάζονται, να διεργαστούν στρεσογόνες καταστάσεις, και απλά να διώξουν μακριά τον θυμό. Γι αυτό το λόγο, τo «playful parenting» είναι τόσο σημαντικό και επιτυχημένο στην οικοδόμηση ισχυρών, στενών δεσμών μεταξύ γονέων και παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι, συναντάμε τα παιδιά μας στον δικό τους κόσμο – και τα βοηθάμε:

·         Να εκφράσουν και να κατανοήσουν πολύπλοκα συναισθήματα
·         Να απαλλαγούν από την ντροπή, τον θυμό και τον φόβο
·         Να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους και να αποδεχτούν την διαφορετικότητα
·         Να διαχειριστούν την αδερφική αντιπαλότητα μέσω του παιχνιδιού
·         Να συνεργαστούν χωρίς να «μάχονται» για την εξουσία


Από το πρώτο γέλιο κατά τη διάρκεια του πρώτου «κου κου τζα» με το μωρό μέχρι τα περίεργα αστεία με έναν έφηβο, ενώ στέκεστε έξω από το εμπορικό κέντρο, το βιβλίο «Playful Parenting» είναι ένας πλήρης οδηγός για τη χρήση του παιχνιδιού προκειμένου να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Γραμμένο με αγάπη και χιούμορ, γεμάτο καλές συμβουλές και αποκαλυπτικά ανέκδοτα, και βασισμένο στις τελευταίες έρευνες, το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε ενώ σας καθιστά πιο σοφούς με τρόπους που γίνεστε πιο αποτελεσματικοί, ενθουσιώδεις γονείς.

Ψυχολογία, Αυτογνωσία και Προσωπική Ανάπτυξη


Αυτογνωσία

Συναισθηματική Αρμονία και Αρμονικές Σχέσεις

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

Ολιστική Αρμονία, 2010

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί της υγείας, της σοφίας, της αγάπης, της ευτυχίας, της ηρεμίας, της αρμονίας, του σκοπού της ζωής μας και των αρμονικών σχέσεων.
Είναι να γνωρίζεις πώς δημιουργούνται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις σου και πώς να τα μεταμορφώσεις ώστε να δημιουργήσεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου όπως τα θέλεις.
Είναι να συναντήσεις τον εαυτό σου ως σώμα, νου, ψυχή και ως μέλος της κοινωνίας.
Είναι το παν!
Εμείς και οι σχέσεις μας

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

Αρμονική ζωή, 1996

Η ευτυχία μας βασίζεται στις σχέσεις μας με τους άλλους γύρω μας.
Σ’ αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε:
·         Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά με τους συντρόφους και τα παιδιά σας
·         Τις ανάγκες των παιδιών σας
·         Τι σημαίνει πραγματική ελευθερία
·         Πώς θα βρείτε το ρόλο σας στη ζωή
·         Πώς να θεραπεύσουμε την άρρωστη οικονομία μας
·         Ποια η διαφορά μεταξύ εργασίας και δουλείας
·         Πώς να αντιμετωπίσετε αρνητικούς ανθρώπους
·         Πώς να αντιμετωπίσετε το θάνατο των αγαπημένων σας και πολλά άλλα θέματα
Η ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

Ολιστική Αρμονία, 2009

Επιστημονικές, ψυχολογικές, φιλοσοφικές, πνευματικές και απλές σκέψεις και αλήθειες που μας ελευθερώνουν από εμπόδια προς την ελευθερία και την ευτυχία να είμαστε ο εαυτός μας, και μας δίνουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες στιγμές και προκλήσεις με δύναμη, διαύγεια και ηρεμία.
Μάθετε για:
·         Τα στάδια της αγάπης
·         Τη χημεία της αγάπης
·         Πώς να ζούμε στο παρόν
·         Πώς να είμαστε αληθινοί
·         Την ελευθερία και την ευτυχία
·         Πώς να πραγματοποιήσουμε στόχους
·         Την απελευθέρωση από άγχος και φόβο
·         Πώς να ελευθερώσουμε το εσωτερικό παιδί μας
·         Πώς να είμαστε ο εαυτός μας σε κάθε περίπτωση
·         Πώς να αξιοποιήσουμε και να υπερβούμε τα συναισθήματα
·         Πώς να επιδρούμε θετικά στην κοινωνία και στον πλανήτη
·         Πώς να αυξήσουμε τις εσωτερικές πηγές της ενέργειας
·         Τη συγχώρεση και αυτοσυγχώρεση
·         Τι είναι η ενεργειακή ψυχολογία
·         Πώς γίνεται το «Hooponopono»
Θαύματα αγάπης και γνώσης

Ένας οδηγός για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

Αρμονική Ζωή, 1988

Θαύματα γίνονται όταν:
·         Μαθαίνεις την αλήθεια
·         Γνωρίζεις τον εαυτό σου
·         Ξεπερνάς το φόβο
·         Βρίσκεις τη δύναμη μέσα σου
·         Αγαπάς όλους τους ανθρώπους
·         Ανακαλύπτεις ποιος είσαι
·         Αποκτάς γνώση και πίστη
·         Ζεις σε αρμονία με το θεϊκό σχέδιο
Αυτοθεραπεία

Ένα εγχειρίδιο για την ανθρώπινη αρμονία: Υγεία, ζωντάνια, ευτυχία, ηρεμία, αγάπη, αρμονία

Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

Αρμονική Ζωή, 1989

Είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε: υγεία ή αρρώστια, ζωντάνια ή αδράνεια, ηρεμία ή άγχος, ευτυχία ή δυστυχία.
Μάθετε σ’ αυτό το βιβλίο:
·         Τι είναι αυτοθεραπεία
·         Για την υγιεινή διατροφή
·         Για τις βιταμίνες και τα μέταλλα
·         Ειδικές ασκήσεις για αυτοθεραπεία
·         Αναπνοές για ηρεμία και ζωντάνια
·         Την επιστήμη της ζωτικότητας
·         Δονήσεις για αυτοθεραπεία
·         Βαθιά χαλάρωση για απελευθέρωση από το στρες
·         Ασκήσεις με το νου για αυτοθεραπεία
·         Θεραπεία από ψυχοσωματικές αρρώστιες με την αλλαγή της συμπεριφοράς

Αποτελεσματικές φυσικές λύσεις για πάνω από 50 προβλήματα.
Αξίζει να ζείτε με: υγεία, ηρεμία, ευτυχία, αγάπη, ζωντάνια και αρμονία. Είναι στο χέρι σας!
Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας

Ένας πρακτικός οδηγός για την εκπλήρωση των ονείρων σας

Deepak Chopra

Έσοπτρον, 1996

Βασισμένο σε φυσικούς αναλλοίωτους νόμους που διέπουν ολόκληρο το Σύμπαν, το βιβλίο αυτό θέτει σε εντελώς νέα βάση το περίφημο «κυνήγι της επιτυχίας»! εφοδιάζοντας τον αναγνώστη με νέα, συμπαντικής εμβέλειας «προσόντα», μετατρέπει την γνωστή αγχωτική προσπάθεια του καιρού μας σε αυθόρμητη αβίαστη καταξίωση! Κυρίως καταρρίπτει το μύθο, ότι η επιτυχία έρχεται στη ζωή μόνο σαν αποτέλεσμα σκληρού κόπου, εξαντλητικού σχεδιασμού και ασύδοτης φιλοδοξίας.
Στους Επτά Πνευματικούς Νόμους της Επιτυχίας, ο Deepak Chopra – συμπυκνώνοντας όλη τη φυσική σοφία και μέθοδο σε επτά απλές αλλά πανίσχυρες δημιουργικές αρχές – μας παρουσιάζει μια μοναδική και εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάκτηση της ευτυχίας και της επιτυχίας.  
Από τη στιγμή που θα κατανοήσουμε την αληθινή μας φύση και μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τους νόμους του σύμπαντος, ένας ολόκληρος ωκεανός πληρότητας, καλής υγείας, ζωτικότητας, αισιοδοξίας και δημιουργικών ανθρώπινων σχέσεων θα εισρεύσει στη ζωή μας.
Το φαινόμενο της σκιάς

Πώς να αποκαλύψετε την κρυφή δύναμη του αληθινού εαυτού σας

Deepak Chopra, Ford Debbie, Marianne Williamson

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011

Πώς να αποκαλύψετε την κρυφή δύναμη του αληθινού εαυτού σας.
Τρεις συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν με τους αναγνώστες τις γνώσεις τους σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντάμε στο δρόμο προς την ευτυχία: τη σκιά.
Οι τρεις αυτοί διακεκριμένοι δάσκαλοι, καθένας τους με μια χαρακτηριστική προσέγγιση, φωτίζουν τα σημεία εκείνα του εαυτού μας τα οποία αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε, όμως αυτά συνεχίζουν να κατευθύνουν τη ζωή μας. Κι αυτό γιατί μόνο όταν αποδεχτούμε απόλυτα τη σκιά μας μπορούμε να ανακαλύψουμε τα δώρα της πραγματικής μας φύσης.
Συνδυάζοντας τη σοφία τριών ειδικών, «Το φαινόμενο της Σκιάς» είναι ένας πρακτικός οδηγός και ταυτόχρονα οδηγός στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τη σημασία της σκιάς μας.
Οι συγγραφείς προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στον άγνωστο εαυτό μας, απελευθερώνοντάς μας από το παρελθόν και ωθώντας μας προς ένα ταξίδι ολοκλήρωσης. Παύοντας να είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια ζωή μισή, έχουμε τη δυνατότητα να πραγματώσουμε τα όνειρά μας και να διεκδικήσουμε την ευτυχία που δικαιωματικά μας ανήκει.Αγάπησε την ασθένειά σου

Η μέθοδος για να είστε υγιείς και να νιώσετε τη χαρά της ζωής!

Sinelnikov Valery

Νοών, 2014

Η σειρά βιβλίων του Βαλέρι Σινέλνικοβ δίνει απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υγείας που απασχολούν λίγο-πολύ όλους μας.

-Ποια είναι τα αίτια των ασθενειών;
-Πώς δημιουργούνται;
-Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;
-Ποια είναι η σωστή προσέγγιση;

Όλα εξηγούνται, με τρόπο απλό και διεξοδικό. Σας οδηγούν σε μια άλλη αντίληψη για τις ασθένειες και σας δείχνουν τον δρόμο για την θεραπεία και την ίαση.

Καρδιοπάθειες, καρκίνος, ήπαρ, διαβήτης, αναιμίες, στομαχικά προβλήματα, έντερο, πάγκρεας και κάθε άλλη πάθηση, αναλύεται, πώς δημιουργείται και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)Όλα μπορούν να θεραπευτούν

Πρακτικές μέθοδοι και εργαλεία για την ίαση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας

Martin Brofman

Διόπτρα, 2010

Ένα εκπληκτικό, επαναστατικό βιβλίο, γεμάτο αποτελεσματικές, δυναμικές θεραπευτικές τεχνικές τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε!

«Θεραπεύτηκα μόνος μου από μια καταληκτική ασθένεια, την οποία οι συμβατικοί γιατροί θεωρούσαν ανίατη. Τώρα, χαίρω άκρας υγείας. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε θεραπευτές και, κάπου μέσα μας, ξέρουμε ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν».
Μάρτιν Μπρόφμαν, Ph.D.

Είστε διαρκώς 100% υγιείς σε σωματικό και νοητικό επίπεδο; Τότε αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται σε εσάς. Ωστόσο, συνιστάται ανεπιφύλακτα για τους υπόλοιπους ανθρώπους, για όσους υποφέρουν περιστασιακά ή συχνά από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές παθήσεις, οξείες ή χρόνιες. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο τεχνικές τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε – επαγγελματίες θεραπευτές, μαθητές θεραπευτικών τεχνών, αλλά και όσοι καταφεύγουν σε θεραπευτές.

Το θεραπευτικό σύστημα που ανέπτυξε ο Μάρτιν Μπρόφμαν συνδυάζει αριστοτεχνικά τη δυτική ψυχολογία με τις ανατολικές φιλοσοφίες. Η καινοτόμος δουλειά του για τα τσάκρα και τη σύνδεσή τους με το νου και το σώμα μας επιτρέπει να επισκοπήσουμε το ανθρώπινο σώμα σαν χάρτη της συνειδητότητας. Η εφαρμογή των τεχνικών του μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια των συμπτωμάτων, ενώ συμβάλλει στην έγκαιρη πρόληψη.

Στο βιβλίο Όλα Μπορούν να Θεραπευτούν, θα δούμε ότι η κατάσταση του φυσικού σώματος αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τη ζωή μας. Οι τεχνικές που παρατίθενται, μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αλλαγές και να αναλάβουμε τα ηνία της υγείας μας. Ο Μάρτιν είναι ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικότητας των τεχνικών του.


Έχετε μόνο ένα σώμα – φροντίστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Πώς να ενισχύσουμε την περιέργεια των παιδιών που αγαπούν τη μάθηση

  Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν με κάθε τρόπο να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τη μάθηση και τις δεξιότητες της κριτικής σκέψη...