Γράφει η Amy Morin, κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια
Είτε έχετε ένα μέλος της οικογένειάς σας που φαίνεται ανόρεχτο εδώ και αρκετό καιρό, είτε έναν φίλο που είναι νευρικός και ευέξαπτος, η ψυχική υγεία είναι ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση ακόμα και στην εποχή μας. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε το ζήτημα αυτό, μόνο και μόνο επειδή νιώθουμε άβολα να ρωτήσουμε. Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι πως εκείνο το άτομο θέλει και χρειάζεται να μιλήσει για το πώς νιώθει, αλλά απλώς δεν γνωρίζει πώς να το «φέρει στην κουβέντα».
Αν τους κάνετε ορισμένες στοχευμένες ερωτήσεις, τους προσκαλείτε να μοιραστούν μαζί σας αυτό που τους ταλαιπωρεί, αν φυσικά το θέλουν. Η έκφραση της ανησυχίας σας επίσης δείχνει νοιάξιμο. Φυσικά, δεν θέλετε να ξεκινήσετε να κάνετε ερωτήσεις σα να τις έχετε γράψει σε μια λίστα. Κανείς δεν θέλει να νιώθει σα να ανακρίνεται.
Αλλά προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση κάνοντας μία ή δύο ερωτήσεις. Αν δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν, τότε μπορείτε για την ώρα να το αφήσετε και να ξαναπροσπαθήσετε μια άλλη φορά.
7 ερωτήσεις που βοηθούν κάποιον να μιλήσει για την ψυχική
του κατάσταση
1. Πώς είσαι αυτό τον καιρό;
Είναι καλύτερα να μην κάνετε τη συνηθισμένη ερώτηση «Τι κάνεις;» που συνήθως ακολουθείται από την αυτόματη απάντηση «Καλά, εσύ;». Ρωτήστε με πραγματικό ενδιαφέρον και όχι στην αρχή της κουβέντας. Μπορείτε επίσης να πείτε κάτι σαν: «Παρατήρησα ότι δεν πηγαίνεις τις συνηθισμένες βόλτες σου τελευταία. Είναι όλα εντάξει;».
2. Πώς είναι τα επίπεδα του στρες σου τελευταία;
Κάποιες φορές είναι ευκολότερο να μιλήσετε για μια εξωτερική δύναμη όπως το στρες, παρά για ένα εσωτερικό πρόβλημα όπως το άγχος. Έτσι αυτή η ερώτηση ακούγεται λιγότερο απειλητική.
3. Τρως καλά, κοιμάσαι αρκετά;
Κάποιες φορές, οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα να μιλούν και να μοιράζονται πρακτικά στοιχεία που δείχνουν όμως ότι μάλλον ταλαιπωρούνται και ότι δεν νιώθουν καλά. Και συνήθως ο ύπνος και η όρεξη επηρεάζονται αρκετά από την ψυχική υγεία. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας δώσει μια αφορμή για να ξεκινήσετε μια συζήτηση.
4. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να συζητήσουμε;
Οι άνθρωποι συχνά χρειάζεται επιβεβαίωση ότι θέλετε να ακούσετε αυτό που θέλουν να μοιραστούν και ειδικά σοβαρά ζητήματα. Με αυτή την ερώτηση τους προσκαλείται να ξεκινήσουν μια μη επιφανειακή κουβέντα.
5. Είσαι πρόθυμος/ θα ήθελες να μιλήσεις σε κάποιον;
Ο φίλος ή το οικογενειακό σας μέλος μπορεί να σκέφτεται ήδη ότι θέλει να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν τους ρωτήσετε, σημαίνει ότι δεν τους επικρίνετε γι’ αυτό με κανέναν τρόπο και μετά μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να το κάνουν.
6. Τι μπορώ να κάνω για σένα;
Οι καθημερινές εργασίες μπορεί να φαίνονται βουνό σε έναν άνθρωπο με ψυχικά προβλήματα. Οπότε κάποιος που θέλει να νιώσει καλύτερα, θα ανακουφιστεί από αυτή την προσφορά. Αυτή η βοήθεια μπορεί να σημαίνει πρακτικές εργασίες ή και συναισθηματική στήριξη.
7. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να σε ξαναρωτήσω;
Δεν θέλετε να πιέσετε κάποιον να σας μιλήσει, αν δεν το θέλει και δεν είναι έτοιμος. Ούτε έχει νόημα να τον παίρνετε 10 φορές την ημέρα τηλέφωνο για να ελέγχετε την κατάσταση. Αλλά μπορείτε να του γνωστοποιήσετε ότι θέλετε να ξανακάνετε μια συζήτηση ή ξαναπροσπαθήσετε να μιλήσετε για τέτοια θέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...