Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ούτε αύριο, ούτε σε μία εβδομάδα, σήμερα, τώρα…


Πόσες φορές θέλαμε να πούμε ή να κάνουμε κάποια πράγματα όταν είχαμε την ευκαιρία και την αφήσαμε να περάσει χωρίς να την αξιοποιήσουμε; Πόσες φορές μετανιώσαμε που δεν βρήκαμε το θάρρος ή και το θράσος την κατάλληλη στιγμή;

Λένε ότι «ποτέ δεν είναι αργά…» και «κάλλιο αργά παρά ποτέ…» αλλά πολλές φορές αυτό το «αργά» μας προλαβαίνει γιατί δεν περνά από τον δικό μας έλεγχο. Το μόνο για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι και μπορούμε να ελέγξουμε είναι η δική μας συμπεριφορά, το τι αποφασίζουμε να κάνουμε, τι όχι και πότε θέλουμε να δράσουμε.

Αν ψάχνεις για την ιδανική στιγμή, τον ιδανικό τόπο και τις ιδανικές συνθήκες, τώρα είναι η ώρα, για ένα τηλεφώνημα που αναβάλλεις καιρό, για μία «συγγνώμη», για ένα «σ’ αγαπώ», για μία αγκαλιά, για μία συζήτηση που θα φέρει τις ψυχές πιο κοντά, για μία επίσκεψη που θα γεμίσει το σπίτι και την καρδιά του άλλου, για να του κάνεις ένα δώρο, για να του ετοιμάσεις ένα νόστιμο δείπνο… για μία στιγμή που θα δείξει στον άλλο πόσο ξεχωριστός είναι και πόση σημασία έχει για σένα η ύπαρξή του.
Αρκετά κλισέ και συνηθισμένο, αλλά: μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Μόνο όταν είναι αρκετά αργά, όταν αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει πια στη ζωή μας, συνειδητοποιούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όλον αυτόν τον χρόνο που αφήσαμε να περάσει, ποια λόγια θα έπρεπε να παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες πράξεις θα έπρεπε να προβούμε όταν υπήρχε η δυνατότητα.


Γι’ αυτό μην καθυστερείς, ξεκίνα, σήμερα, τώρα…

Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική - Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...