Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Αγκαλιά, ένα σπουδαίο δώρο


Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

«Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε». Η αγκαλιά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να δείξεις την αγάπη σου σε κάποιον χωρίς να του πεις ούτε μία κουβέντα.

Η αγκαλιά θεωρείται ως το μέρος όπου ο πόνος, η μελαγχολία και η θλίψη εξαφανίζονται. Είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και αποτελεί φάρμακο κατά της κατάθλιψης και της μελαγχολίας. Είναι σημαντικό να απαντηθεί και το γιατί.

Η αγκαλιά ως μία ανθρώπινη ανάγκη έχει ερευνηθεί από ειδικούς, σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η συμβολή της στη θετική ψυχολογία και την αλλαγή της άσχημης διάθεσης. Η μελέτη απέδειξε ότι καθημερινές και σφιχτές αγκαλιές απελευθερώνουν στον οργανισμό μας μία από τις σημαντικότερες ορμόνες που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας , την οξυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της αγάπης» και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα προστασίας και ασφάλειας που νοιώθουμε, όπως στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το στρες.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, μάλιστα, όταν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συντελεί στο να δημιουργηθούν σχέσεις αγάπης ακριβώς επειδή εξαλείφει το αίσθημα του φόβου και μειώνει τις αρνητικές σκέψεις. Όσο πιο πολύ λοιπόν αγκαλιαζόμαστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι και ασφαλείς νοιώθουμε!

Οφείλει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η αγκαλιά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη και στην αυτοπεποίθησή του. Όσο πιο πολύ εισπράττει αγκαλιές ένα παιδί – ειδικά από τη μητέρα του- τόσο εκείνο ενισχύει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό του. Η αγκαλιά δεν απλώς μία πράξη που διαρκεί λίγα λεπτά. Η συμβολή της στην καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων στην ενήλικη πορεία στη ζωή του παιδιού είναι καθοριστική.


Η αγκαλιά είναι μία ολιγόλεπτη πράξη που απαλύνει κάθε ψυχικό πόνο, ενισχύει την κοινωνικότητα των ανθρώπων, εξανθρωπίζει ακόμα και την πιο σκληρή ύπαρξη. Να μη ντρεπόμαστε ποτέ να αγκαλιάζουμε, αλλά και να ζητάμε εμείς οι ίδιοι την αγκαλιά όταν την έχουμε ανάγκη. Θεραπεύει πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο φάρμακο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...