Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Τι μπορώ να κάνω όταν δεν ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές μου;


Γράφει ο Μάνος Ισχάκης

Στο σημερινό μας θέμα θα ήθελα να εξετάσουμε μια ερώτηση η οποία είναι πραγματικά αρκετά δύσκολη: “Τι μπορώ να κάνω όταν δεν μπορώ να φανταστώ ποιες είναι οι δυνατότητές μου;”. Είναι σαν να έχεις μια παλέτα με 5 χρώματα (κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί) και να σου λέω: “Πες μου τι άλλα χρώματα υπάρχουν στη φύση;” Αυτά τα χρώματα όμως εσύ δεν τα έχεις δει ποτέ και δεν ξέρεις καν ότι υπάρχουν. Τα μόνα χρώματα που γνωρίζεις είναι τα χρώματα που έχεις στην παλέτα σου. Τι θα απαντούσες;


Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό, δηλαδή που βρίσκουν πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν ως τότε, λέγονται εφευρέτες. Άρα λοιπόν, πώς μπορείς να μπεις στη διαδικασία να ανακαλύψεις τι μπορείς να κάνεις όταν δεν ξέρεις ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητές σου; Γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι όταν θέλουμε να βάλουμε τους στόχους μας, όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι στην ζωή μας, δεν απαντάμε στην ερώτηση τι θέλω αλλά απαντάμε στην ερώτηση τι θα μπορούσα να πετύχω. Ή τι είναι αυτό που θα με πονούσε λιγότερο. Ποιες είναι οι δυνατότητές μου;

Έτσι λοιπόν εδώ βρισκόμαστε σε μια πρόκληση. Από τη μία έχω το τι πραγματικά θέλω και από την άλλη το τι πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω.
Το Νο 1 λοιπόν που πρέπει να κάνεις είναι να αρχίσεις να καλλιεργείς τον εαυτό σου. Είναι να αρχίσεις να μελετάς και να αρχίσεις να εκτίθεσαι σε διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινες σε ένα μέρος για να φας μέχρι τώρα, άλλαξε το και πήγαινε σε 5 άλλα, διαφορετικά μέρη. Εάν πήγαινες στο βουνό για περπάτημα τώρα πήγαινε στην θάλασσα. Αν έκανες παρέα με 5 ανθρώπους τώρα κάνε με 10. Αλλά με 10 τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, γιατί θα μάθεις, θα ακούσεις, θα δεις, θα έρθεις σε επαφή με πληροφορίες που δεν φανταζόσουν καν ότι υπήρχαν.

Χρειάζεται λοιπόν στη ζωή σου να δώσεις την δυνατότητα στον εαυτό σου να έρθει σε επαφή με όσες περισσότερες εμπειρίες και πληροφορίες γίνεται. Για ποιο λόγο αυτό; Γιατί τότε θα αρχίσεις να βάζεις δεδομένα στο μυαλό σου. Και όσο πιο πολλά δεδομένα βάζεις, επειδή το μυαλό αυτό που κάνει είναι διάφορες συνδέσεις, κάποια στιγμή θα αρχίσεις να εκπαιδεύεις εκείνο το κομμάτι του εαυτού σου που ονομάζεται δημιουργικότητα. Ευρηματικότητα. Θα δεις ότι θα σου έρχονται ιδέες που δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι μπορείς να έχεις στο παρελθόν.
 
Το πρώτο λοιπόν και πολύ βασικό που χρειάζεται να κάνεις είναι να έρχεσαι σε επαφή με πολλές και διάφορες εμπειρίες. Αλλά αυτό χρειάζεται να το επιδιώξεις. Γιατί; Επειδή ο ασυνείδητος νους αυτό που κάνει συνήθως είναι να ακολουθεί τον πιο εύκολο δρόμο, τον πιο σύντομο, τον δρόμο που ξέρει. Χρειάζεται συνειδητά να βάζεις τον εαυτό σου να κάνει τελείως διαφορετικά τα πράγματα κάθε μέρα. Άρχισε να βουρτσίζεις τα δόντια σου με άλλο χέρι. Άρχισε να περπατάς με άλλο πόδι. Κάνε τα πράγματα τελείως αντίθετα. Και σε ό,τι κάνεις άρχισε να αφαιρείς και να προσθέτεις. Αν, ας πούμε, δεν πήγαινες θέατρο, ξεκίνα να πηγαίνεις θέατρο. Εάν δεν πήγαινες σε ένα συγκεκριμένο μέρος πήγαινε, μια φορά τουλάχιστον, για την εμπειρία.

Προσοχή! Δεν λέω σε καμία περίπτωση να κάνεις πράγματα μέσα από τα οποία μπορεί να βλάψεις τον εαυτό σου. Είμαι κάθετος με αυτό. Δεν λέω ούτε να πάρεις ναρκωτικά, ούτε να μπλέξεις με τζόγο, ούτε οτιδήποτε άλλο αυτοκαταστροφικό. Σε καμία περίπτωση.

Όμως υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσθέσεις πληροφορίες. Γιατί πραγματικά αν δεν αυξήσω το γνωστικό μου επίπεδο, αν δεν μπορώ να αυξήσω τα δεδομένα του εγκεφάλου μου που θα τον βοηθήσω να σκεφτεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ώστε να ανακαλύψει τις δυνατότητες του;

Το πιο σημαντικό σε αυτό το κομμάτι είναι να αυξήσεις τον κύκλο γνωριμιών σου και με ποιους ανθρώπους μιλάς. Εστίασε στο να γνωρίσεις ανθρώπους τελείως διαφορετικούς με εσένα. Ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σε εκνευρίζουν και δεν τους αντέχεις, γνώρισε τους, μίλησε τους, δες τι μπορείς να μάθεις από αυτούς. Πώς μπορείς να τους φανείς χρήσιμος και να φανούν και αυτοί χρήσιμοι σε εσένα. Κάτι επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι να αρχίσεις να εξασκείς την ευρηματικότητά σου. Και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με πάρα πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.

Έτσι λοιπόν τώρα, πάρε ένα χαρτί, πάρε ένα στυλό και γράψε κάτω το πλάνο σου. Τι θα κάνεις μέσα στην εβδομάδα που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το έχεις κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, τον προηγούμενο μήνα, τον προηγούμενο χρόνο. Κάτι τελείως διαφορετικό. Ας είναι ένα. Μόλις το ολοκληρώσεις γράψε σε αυτό το χαρτί τι έχεις μάθει από αυτό. Τι σου έδωσε. Τι όφελος είχες; Τι είναι καλό να αποφύγεις στη ζωή σου και τι είναι καλό να κάνεις στη ζωή σου. Μετά, μόλις το κάνεις αυτό σχεδίασε τι άλλο μπορείς να κάνεις, που θα σου δώσει επιπλέον πληροφορίες.

Να θυμάσαι ότι το μυαλό είναι ένας σούπερ εγκέφαλος που μπορεί να κάνει τα πάντα. Ξέρεις τι είναι αυτό που χρειάζεται; Να του δώσουμε τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει καινούργιες περιοχές που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν. Και τότε όλα τα άλλα άστα στον ασυνείδητο νου σου.

Μα πάνω απ’όλα να θυμάσαι να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις με Πάθος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...