Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Έρευνα: Οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας αποτελούν το κλειδί για καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή




Από την Εναλλακτική Δράση

Πώς επιτυγχάνουμε μια μακρά και υγιή ζωή; Τα δύο σίγουρα βήματα είναι η μείωση των θερμίδων και η άσκηση. Επίσης, να μην καπνίζουμε και να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Μήπως χρειάζεται και κάτι άλλο;

Κι αν σας λέγαμε ότι η υγεία μας επηρεάζεται επίσης από την ευτυχία μας όταν ήμασταν παιδιά; Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία στο επιστημονικό περιοδικό Health Psychology. Οι συμμετέχοντες που είχαν ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία και τις σχέσεις τους με τους γονείς τους συγκεκριμένα, έτειναν να έχουν καλύτερη υγεία, λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων ως ενήλικες.

«Γνωρίζουμε ότι η μνήμη παίζει βασικό ρόλο στο πώς νοηματοδοτούμε τον κόσμο – πώς οργανώνουμε τις παρελθοντικές εμπειρίες μας και πώς κρίνουμε το πώς θα μπορούσαμε να δράσουμε στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούν να μας καθοδηγήσουν», δήλωσε ο William J. Chopik, κύριος ερευνητής. «Βρήκαμε ότι οι ευχάριστες αναμνήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευεξία μας, πιθανότατα μέσω των τρόπων με τους οποίους μειώνουν το στρες ή βοηθούν στη διατήρηση υγιεινών επιλογών στη ζωή».

Η σημασία της παιδικής ηλικίας

Πρότερες έρευνες έχουν ήδη σκιαγραφήσει τη θετική σχέση ανάμεσα στις αναμνήσεις και στην υγεία των νέων ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας εργασίας και των προσωπικών σχέσεων, της μειωμένης κατάχρησης ουσιών και της κατάθλιψης, αλλά και των λιγότερων προβλημάτων υγείας. Αλλά ο Chopik και η συνάδελφός του Robin Edelstein από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θέλησαν να μελετήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες.


Ένας άλλος περιορισμός των προηγούμενων μελετών ήταν ότι έτειναν να εστιάζουν σε μητέρες, εξετάζοντας σπάνια το ρόλο του πατέρα στην παιδική ανάπτυξη. Οι Chopik και Edelstein θέλησαν να ερευνήσουν τις σχέσεις και με τους δύο γονείς. Οι συμμετέχοντες ήταν 22.000 και η ηλικία τους ξεκινούσε από τα 40.

Οι συμμετέχοντες που θυμούνταν υψηλότερα επίπεδα τρυφερότητας από τις μητέρες τους κατά την παιδική ηλικία βίωναν καλύτερη σωματική υγεία και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα αργότερα στη ζωή. Παρομοίως, τα παιδιά που λάμβαναν μεγαλύτερη στήριξη από τον πατέρα τους εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η επίδραση των αναμνήσεων δεν ξεθωριάζει

Επίσης, παλαιότερες θεωρίες υποστήριζαν πως ακόμα και οι ευχάριστες αναμνήσεις ξεθωριάζουν με το χρόνο, οπότε οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν επηρεάζονται τόσο από αυτές. Όμως, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως τελικά και σε μεγαλύτερες ηλικίες οι ευχάριστες αναμνήσεις προέβλεπαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Μια πλευρά των ερευνών που παραμένει μυστήριο ήταν η επίδραση των θετικών αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας στις χρόνιες νόσους. Υπήρξε μια επίδραση, αλλά δεν ήταν ισχυρή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιπτώσεις των συμμετεχόντων με χρόνιες παθήσεις ήταν σπάνιες.


enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...