Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εφηβεία: Συνάπτοντας ασφαλείς σχέσεις


Μπαίνοντας στην εφηβεία, αρχίζει με πιο βαθύ τρόπο η ανακάλυψη του φύλου, της ταυτότητας του νέου, η επαφή με το (άλλο) φύλο ή με αυτό που του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον · αρχίζουν τα πρώτα σκιρτήματα, τα φλερτ, τα πειράγματα, τα ραντεβού, οι νέες γνωριμίες. Μπαίνουν, δηλαδή, σταδιακά οι έφηβοι «στον κόσμο των μεγάλων», ανακαλύπτουν την δημιουργία, την λειτουργία, την διατήρηση των συντροφικών σχέσεων, την διαχείριση του χωρισμού και ενδεχομένως του πληγώματος που αυτός συνεπάγεται και την εκ νέου αναζήτηση.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όταν «ξυπνάει» η καρδιά, οι εντολές του μυαλού μπορεί να μην ακούγονται και, έτσι, οι νέοι να δρουν και να αντιδρούν πιο παρορμητικά, μπορούμε να παραδεχτούμε μεν ότι η εμπειρία είναι η καλύτερη μάθηση και μέσα από την τριβή με ένα πρόβλημα φτάνουμε και πιο κοντά στη λύση, αλλά, από την άλλη, η συμβολή και η υποστήριξη των γονέων και των δασκάλων μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή των σχέσεων που συνάπτουν, εν τέλει.

Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε την επικινδυνότητα που κρύβουν οι σχέσεις που ξεκινούν από μία απλή γνωριμία στο διαδίκτυο, σε ένα πάρτι κ.ά. και να προτιμήσετε να βγαίνετε με κάποιον που γνωρίζετε αρκετό καιρό, που έχει κερδίσει τον σεβασμό σας και έχετε «ελέγξει» πώς συμπεριφέρεται σε διαφορετικά πλαίσια.

Επιπλέον, η εμφάνιση και το χιούμορ που έχει κάποιος, μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έλξη που θα αισθανθείτε γι’ αυτόν, αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας όταν χρειάζεται να αναλογιστείτε τον τρόπο που φέρεται, τον χαρακτήρα του και τις αντιδράσεις του σε ποικίλες συνθήκες.

Όταν ξεκινάτε να σχετίζεστε, να δείχνετε πρώτα και κύρια σεβασμό  στον εαυτό σας και αυτό δεν συμβαίνει όταν βγαίνετε με κάποιον που αγνοεί, απορρίπτει ή υποτιμά τα συναισθήματά σας, τις αξίες σας και τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Καλό είναι όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο να δίνετε σημασία στην διαίσθησή σας και τα προειδοποιητικά «καμπανάκια» που ενδέχεται να χτυπούν σχετικά με το ποιόν και τον χαρακτήρα του. Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, ιδιαίτερο ή ξένο σχετικά με αυτά που γνωρίζετε ή έχετε συνηθίσει, καλό είναι να το διερευνήσετε περαιτέρω, να ζητήσετε κάποια συμβουλή και, αν πιστεύετε ότι μπορεί να σας βλάψει, να φύγετε το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, στην αρχή μιας σχέσης με κάποιον είναι προτιμότερο να επιλέγετε να περνάτε χρόνο με το άτομο αυτό σε δημόσιους χώρους και/ ή με πολλά άτομα και όχι σε απομονωμένα μέρη, έτσι ώστε, αν συμβεί κάτι να είστε σε θέση να απομακρυνθείτε ή ακόμα και να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.

Φροντίστε να αναζητάτε συντρόφους που έχουν θετική επιρροή στον χαρακτήρα σας, σάς παρακινούν να «βγάζετε» τον καλύτερο εαυτό σας · συντρόφους που σας ενθαρρύνουν να είστε ειλικρινείς, αξιοσέβαστοι, υπεύθυνοι και φροντιστικοί.

Η εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους ξεκινάει από τα μικρά και ασήμαντα πράγματα για να φτάσει στους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σας. Προχωρήστε τη σχέση βήμα – βήμα, μέχρι να είστε σίγουροι για την επόμενη κίνησή σας.

Αν βρεθείτε σε μια σχέση όπου αισθάνεστε υποτιμημένοι, κακομεταχειρισμένοι, υποχείρια της θέλησης του άλλου, φροντίστε να αναζητήσετε βοήθεια προκειμένου να αναλάβετε τον έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν εσάς και τις ενέργειές σας.

Η σεξουαλικότητα του καθενός είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού σας και το σεξ θα έρθει αβίαστα, όταν το ζευγάρι έχει δοκιμαστεί σε διάφορες καταστάσεις, έχει δεσμευτεί σε μία σχέση αγάπης και αφοσίωσης και είναι έτοιμοι να εμπιστευτεί ο ένας στον άλλον αυτό το κομμάτι του εαυτού του. Δεν πρέπει, δηλαδή, να έρθει σαν μια προσπάθεια να αποτρέψετε τον άλλον από το να σας χωρίσει, να κερδίσετε την αγάπη του και την οικειότητα ή να τον «αναγκάσετε» να ενδιαφερθεί για εσάς.

Ακούστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας που γνωρίζουν καλά εσάς και τις ανάγκες σας, όταν εκφράζουν ορισμένες ανησυχίες για μια σχέση ή μια πιθανή σχέση.


Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε πως τα ραντεβού και οι σχέσεις, ακόμα και οι βραχύβιες, είναι σημαντικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες μαθαίνετε, αρκεί πάντα να παραμένετε ασφαλείς · μαθαίνετε τι σας αρέσει και τι όχι σε μια σχέση, ποιες είναι οι επιθυμίες και οι ανάγκες σας, πώς θα λειτουργείτε σε μια ισορροπία με τον σύντροφό σας, τι απαιτήσεις έχετε από μία σχέση, ποιες συμπεριφορές αποδέχεστε και ποιες όχι · εργαλεία και γνώσεις πολύτιμες για την μετέπειτα ζωή σας.


Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική - Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...