Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η ανατομία των θετικών επιβεβαιώσεων: Πώς να φτιάξετε προσωπικές επιβεβαιώσεις


Ο νους μας είναι εκπαιδευμένος να αντλεί πληροφορίες και δεδομένα από το υποσυνείδητό μας. Εκεί ανατρέχει και μετατρέπει τις σκέψεις και τις πληροφορίες που έχουμε «αποθηκεύσει» εκεί, σε εικόνες και κατ’ επέκταση γεγονότα στο συνειδητό μας επίπεδο. Με απλά λόγια, αν θέλουμε να πετύχουμε ή να αποκτήσουμε κάτι, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τροφοδοτήσουμε με τις κατάλληλες σκέψεις το υποσυνείδητό μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Jack Ganfielf: – Εκδόσεις Διόπτρα, περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος.

«Πάντα πίστευα στη μαγεία. Όταν δεν είχα τίποτα να κάνω στην πόλη, ανέβαινα κάθε βράδυ στη Μαλχόλαντ Ντράιβ, κοιτούσα τη θέα της πόλης, τέντωνα τα χέρια μου και έλεγα: «Όλοι σε αυτή την πόλη θέλουν να δουλέψουν μαζί μου. Είμαι πολύ καλός ηθοποιός. Έχω ένα σωρό καλές προτάσεις για ταινίες». Απλώς επαναλάμβανα αυτά τα λόγια ξανά και ξανά, πείθοντας κυριολεκτικά τον εαυτό μου ότι είχα να κάνω αρκετές ταινίες στη σειρά. Όταν κατέβαινα από τον λόφο με το αυτοκίνητο μου, ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω τα πάντα και έλεγα: Υπάρχουν πολλές προτάσεις για ταινίες που θα μου κάνουν εκεί έξω, μόνο που δεν τις έχω ακούσει ακόμη». Ήταν καθαρά σαν επιβεβαιώσεις, αντίδοτο στους περιορισμούς που προέρχονταν από το οικογενειακό μου περιβάλλον». – Τζιμ Κάρεϊ (Ηθοποιός)


Ένας τρόπος για να διευρύνετε τη ζώνη άνεσής σας είναι να βομβαρδίσετε τον υποσυνείδητο νου σας με νέες σκέψεις και εικόνες -ενός εύρωστου τραπεζικού λογαριασμού, ενός σμιλευμένου και υγιούς σώματος, μιας συναρπαστικής δουλειάς, ξεχωριστών φίλων, αξέχαστων διακοπών- που να απεικονίζουν όλους τους στόχους σας σαν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η τεχνική που χρησιμοποιείτε για να το κάνετε αυτό ονομάζεται επιβεβαιώσεις. Επιβεβαίωση είναι μια δήλωση που περιγράφει έναν στόχο σαν να βρίσκεται ήδη στην ολοκληρωμένη του μορφή.

Εννέα οδηγίες για να δημιουργήσετε αποτελεσματικές επιβεβαιώσεις

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να δημιουργείτε τις επιβεβαιώσεις σας ακολουθώντας τις ακόλουθες εννέα οδηγίες:

1. Να ξεκινάτε με τη λέξη «Είμαι»

Η λέξη Είμαι είναι από τις ισχυρότερες λέξεις της γλώσσας μας. Το υποσυνείδητο παίρνει κάθε πρόταση που αρχίζει με τη λέξη είμαι και την ερμηνεύει ως εντολή, ως μια αυστηρή οδηγία να την κάνει πραγματικότητα.

2. Να χρησιμοποιείτε Ενεστώτα χρόνο

Περιγράψτε αυτό που επιθυμείτε σαν να το έχετε ήδη, σαν να το έχετε ήδη κατορθώσει.
Λάθος: Θα πάρω μια νέα κόκκινη Porsche 911.
Σωστό: Μου αρέσει να οδηγώ τη νέα μου κόκκινη Porsche 911.

3. Θετική διατύπωση. Επιβεβαιώστε αυτό που επιθυμείτε, όχι αυτό που δεν επιθυμείτε
Διατυπώστε τις επιβεβαιώσεις σας με θετικό τρόπο. Το υποσυνείδητο δεν ακούει τις λέξεις όχι ή δεν. Αυτό σημαίνει ότι δηλώσεις όπως «Μην κλείνεις με δύναμη την πόρτα» στο υποσυνείδητο σας ακούγονται «Κλείσε με δύναμη την πόρτα». Το υποσυνείδητο σκέφτεται χρησιμοποιώντας εικόνες, και οι λέξεις.

4. Φροντίστε ώστε οι επιβεβαιώσεις σας να είναι σύντομες
Φανταστείτε τις επιβεβαιώσεις σας σαν τραγούδι σε διαφημιστικό σποτ. Να συμπεριφέρεστε σαν κάθε λέξη να κοστίζει 1.000 δολάρια. Πρέπει να είναι αρκετά σύντομο και αρκετά αξιομνημόνευτο για να το θυμάται κανείς εύκολα.

5. Φροντίστε να είναι συγκεκριμένες
Οι ασαφείς επιβεβαιώσεις παράγουν ασαφή αποτελέσματα.
Λάθος: Οδηγώ το νέο μου κόκκινο σπορ αυτοκίνητο.
Σωστό: Οδηγώ τη νέα μου κόκκινη Porsche 911.

6. Χρησιμοποιείτε ενεργητικά ρήματα
Τα ενεργητικά ρήματα ενισχύουν τα αποτελέσματα των επιβεβαιώσεων φέρνοντας στον νου μια εικόνα της πράξης να γίνεται αυτή τη στιγμή.
Λάθος: Εκφράζομαι ανοιχτά και ειλικρινά
Σωστό: Εκφράζω με αυτοπεποίθηση τον εαυτό μου, ανοιχτά και ειλικρινά.

7. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία λέξη που να αναφέρεται σε μια δυναμική αίσθηση ή συναίσθημα
Συμπεριλάβετε τη συναισθηματική κατάσταση που θα βιώνατε αν είχατε πετύχει ήδη τον στόχο σας. Κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά είναι απολαμβάνω, ευτυχισμένα, χαρούμενα, γιορτάζω, περήφανα, ήρεμα, γαλήνια, κατευχαριστημένος, ενθουσιώδης, στοργικά, ασφάλεια, ξέγνοιαστα και θριαμβευτικά.
Λάθος: Διατηρώ το σώμα μου στο ιδανικό του βάρος, στα 8ο κιλά.
Σωστό: Αισθάνομαι ευκίνητος και υγιής στα 8ο κιλά!
Παρατηρήστε ότι το τελευταίο ακούγεται σαν τραγούδι διαφήμισης. Στο υποσυνείδητο αρέσουν πολύ ο ρυθμός και οι ομοιοκαταληξίες.

8. Κάντε επιβεβαιώσεις για τον εαυτό σας, όχι για τους άλλους. Όταν δημιουργείτε τις επιβεβαιώσεις, σας, φροντίστε να περιγράφουν τη δική σας συμπεριφορά και όχι των άλλων.
Λάθος: Παρακολουθώ τον Τζόνι να καθαρίζει το δωμάτιο του.
Σωστό: Γνωστοποιώ αποτελεσματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου στον Τζόνι.

9. Προσθέστε τις λέξεις «ή κάτι καλύτερο»
Όταν χρησιμοποιείτε τις επιβεβαιώσεις για να αποκτήστε μία συγκεκριμένη κατάσταση (δουλειά, ευκαιρία, διακοπές), ένα υλικό αγαθό (σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος) ή μια σχέση (σύζυγο ή παιδί), πάντα να προσθέτετε τις λέξεις «ή κάτι (κάποιον) καλύτερο». Μερικές φορές τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζουμε τι θέλουμε, πηγάζουν από τον εγωισμό μας ή από την περιορισμένη μας εμπειρία. Μερικές φορές υπάρχει κάποιος ή κάτι καλύτερο για εμάς. Γι αυτό συμπεριλάβετε αυτή τη φράση, όταν βέβαια είναι κατάλληλη, στις επιβεβαιώσεις σας.

Πώς να χρησιμοποιείτε τις επιβεβαιώσεις και τον οραματισμό

Ξαναδιαβάζετε τις επιβεβαιώσεις σας μία με τρεις φορές κάθε μέρα. Οι καλύτερες ώρες είναι το πρωί μόλις ξυπνάτε, το μεσημέρι για να εστιάσετε ξανά τον εαυτό σας και πριν κοιμηθείτε. Αν είναι δυνατόν, να διαβάζετε κάθε επιβεβαίωση μεγαλόφωνα. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας όπως τον περιγράφει η επιβεβαίωση. Δείτε τη σκηνή από προοπτική πρώτου προσώπου σαν να κοιτούσατε μέσα από τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια, μη βλέπετε τον εαυτό σας από οπτική τρίτου προσώπου, αλλά δείτε τη σκηνή μέσα από τα μάτια σας σαν να τη βιώνατε πραγματικά.
Ακούστε τους όποιους ήχους μπορεί να ακούσετε όταν ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτό που περιγράφουν οι επιβεβαιώσεις σας – τον ήχο του κύματος, τις φωνές του πλήθους, τον εθνικό ύμνο. Φανταστείτε σημαντικά πρόσωπα της ζωής σας να σας συγχαίρουν και να σας λένε πόσο χαρούμενοι είναι για την επιτυχία σας.

Νιώστε τα συναισθήματα που θα βιώσετε όταν πετύχετε. Όσο εντονότερα είναι τα συναισθήματα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η διαδικασία. (Αν δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε τα συναισθήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιβεβαίωση «Απολαμβάνω την ευκολία με την οποία δημιουργώ έντονα συναισθήματα καθώς χρησιμοποιώ αποτελεσματικά τις επιβεβαιώσεις».) Επαναλάβετε την επιβεβαίωσή σας και έπειτα επαναλάβετε όλη τη διαδικασία για την επόμενη επιβεβαίωση.

Άλλοι τρόποι χρήσης των επιβεβαιώσεων

Κολλήστε κάρτες διαστάσεων 7,5 Χ 12 εκ. με τις επιβεβαιώσεις σας στους τοίχους όλου του σπιτιού. Κρεμάστε στους τοίχους του σπιτιού ή του δωματίου σας εικόνες των πραγμάτων που επιθυμείτε. Μπορείτε να κολλήσετε μια φωτογραφία του εαυτού σας πάνω στην εικόνα. Να επαναλαμβάνετε τις επιβεβαιώσεις σας καθώς περιμένετε στην ουρά, καθώς γυμνάζεστε ή ενώ οδηγείτε. Μπορείτε να τις επαναλαμβάνετε από μέσα σας ή μεγαλόφωνα.


Μαγνητοφωνήστε τις επιβεβαιώσεις σας και ακούστε τις ενώ εργάζεστε, γυμνάζεστε, οδηγείτε ή όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Βάλτε έναν από τους γονείς σας να μαγνητοφωνήσει προτροπές που θα θέλατε να είχατε ακούσει από εκείνους ενώ μεγαλώνατε, ενθαρρυντικά λόγια που θέλετε να ακούσετε τώρα ή λόγια που σας δίνουν την άδεια να κάνετε κάτι. Επαναλάβετε τις επιβεβαιώσεις σας στο πρώτο πρόσωπο («Είμαι…»), στο δεύτερο πρόσωπο («Είσαι…») και στο τρίτο πρόσωπο («Είναι…» ή «Το όνομα σου είναι…»). Βάλτε τις επιβεβαιώσεις σας σαν SCREEN SAVER στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να τις βλέπετε κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...