Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Πώς ανακοινώνουμε στα παιδιά τον χωρισμό;


Είναι τόσο δύσκολο για πολλούς γονείς να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους, να αντιμετωπίζουν τα βλέμματά τους, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά τους, που προτιμούν να μην πουν τίποτα μέχρι την παραμονή  ή και την ίδια τη μέρα της αναχώρησης.

Μπορείτε να διευκολύνετε τη συζήτηση τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά, κάνοντας κάποια προετοιμασία, προτού καθίσετε να μιλήσετε μαζί τους. Αν μπορείτε να προβλέψετε δύσκολες ερωτήσεις, να ασχοληθείτε με τις δικές σας ανησυχίες εκ των προτέρων και να σχεδιάσετε προσεκτικά τι θα πρέπει να τους πείτε, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν την είδηση.
Ο χωρισμός αποτελεί τεράστια αλλαγή στη ζωή του παιδιού και έχει δικαίωμα να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Είναι προτιμότερο να μιλήσουμε στα παιδιά όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμα και για τους δισταγμούς που έχουμε, και κυρίως να τα ακούμε. Αρχικά, μιλήστε για εσάς και τα συναισθήματά σας. Μη βιαστείτε να ανακοινώσετε το νέο απευθείας. Μη διστάσετε να κλάψετε μαζί, χωρίς όμως να στηριχτείτε επάνω τους για να σας παρηγορήσουν. Μη βιαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που δεν έχουν γίνει από τα παιδιά και τις οποίες δεν έχουν θέσει ακόμα στον εαυτό τους. Δώστε τους χρόνο να επεξεργαστούν τις νέες πληροφορίες.

Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά ∙ το παιδί θα νιώσει ασφαλές γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι το υπολογίζετε, το ενημερώνετε και ότι τα συναισθήματά του είναι σεβαστά και αποδεκτά. Δεν θα βιώσει το διαζύγιο σαν μια απόφαση βιαστική και ακατανόητη. Τα παιδιά σας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους παίρνετε διαζύγιο, αλλά μακροσκελείς εξηγήσεις μπορεί να τα κουράσουν και να τα μπερδέψουν. Πείτε κάτι απλό και ειλικρινές, όπως «Δεν μπορούμε πια να συμφωνήσουμε», «Οι άσχημες στιγμές μεταξύ μας είναι πολύ περισσότερες από τις όμορφες πια».

Πληροφορήστε για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν. Προλάβετε τις ερωτήσεις των παιδιών σας για τις αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή τους, αναγνωρίζοντας ότι κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά στο εξής και κάποια άλλα θα παραμείνουν όπως ήταν. Αφήστε τα να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσετε μαζί οποιοδήποτε θέμα προκύψει.

Αποφύγετε τις κατηγορίες. Είναι ζωτικής σημασίας να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά, χωρίς όμως να κριτικάρετε το/τη σύζυγό σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί επώδυνα γεγονότα, όπως η απιστία, αλλά με λίγη διπλωματία, μπορείτε να αποφύγετε το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών.

Πίσω από τη δυσκολία μας να επικοινωνήσουμε, ενδεχομένως κρύβεται ένα αίσθημα ενοχής απέναντι στα παιδιά, φοβόμαστε πως το διαζύγιο θα καταστρέψει τον ψυχικό τους κόσμο. Στην πραγματικότητα, όταν οι γονείς έχουν κάνει πολλές προσπάθειες συμφιλίωσης χωρίς επιτυχία, το διαζύγιο μπορεί να είναι λυτρωτικό για όλους. Το ζητούμενο για να βιωθεί το διαζύγιο όσο πιο ομαλά γίνεται, είναι να πραγματοποιηθεί σε ένα κλίμα επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού, που θα διατηρηθούν και μετέπειτα.

Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...