Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριάτικες κατασκευές για όλη την οικογένεια



Οι Απόκριες, μια περίοδος χαράς και ανεμελιάς για όλους, πλησιάζουν, οπότε τι καλύτερο να τις περάσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους δημιουργώντας και διασκεδάζοντας;


Αποκριάτικες μάσκες και καπέλα

Ινδιάνικο καπέλο

Υλικά:

Χαρτόνι κανσόν, αφρώδες υλικό, κόλλα, ψαλίδι

Στάδια εκτέλεσης:

Κόβουμε μια λωρίδα μήκους περίπου 40 εκ. και φυλλαράκια από διάφορα χρώματα, που ψαλιδίζουμε τις άκρες τους. Κολλάμε τη λωρίδα έτσι ώστε να γίνει κύκλος και πάνω της τα φτερά. Διακοσμούμε με κομμάτια από αφρώδες και λωρίδες κανσόν.



Μάσκα από πλαστικό πιάτο


Υλικά:

Πλαστικά πιάτα, οδοντογλυφίδες, γκλίτερ, κόλλα, αφρώδες χαρτί, λάστιχο

Στάδια εκτέλεσης:

Κόβεις το πιάτο όπως στη φωτογραφία, έτσι ώστε να εφαρμόζει στη μύτη και στα μάτια. Γύρω γύρω κολλάς τις οδοντογλυφίδες και στη συνέχεια, τις χρωματίζεις με το γκλίτερ.

Κόβεις το αφρώδες χαρτί, όπως στη φωτογραφία, και το κολλάς επάνω από τα μάτια. 

Αφού στεγνώσει η μάσκα, τοποθετείς το λάστιχο στο πίσω μέρος.


Μάσκες από χαρτοσακούλες


Υλικά:

Χαρτοσακούλες, πολύχρωμα χαρτιά, κόλλα, μαρκαδόροι

Στάδια εκτέλεσης:

Φοράμε τη χαρτοσακούλα και με το μαρκαδόρο σημαδεύουμε το ύψος των ματιών, του στόματος και της μύτης. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τρύπες, έτσι ώστε όταν την φορέσουμε να βλέπουμε. Στον μεγάλο πράσινο κύκλο θα κολλήσεις όλα τα λουλούδια όπως βλέπεις στη φωτογραφία και στη συνέχεια, θα την κολλήσεις επάνω στη χαρτοσακούλα. 

Για τη δεύτερη θα σχεδιάσεις τα μάτια, τη μύτη και τα δυο λειριά του κόκορα και θα τα τοποθετήσεις επάνω στη σακούλα.

Καπέλο από ποτήρια


Υλικά:

Πλαστικά πολύχρωμα ποτήρια, κόλλα

Στάδια εκτέλεσης:

Τοποθετούμε τα ποτήρια οριζόντια έτσι ώστε να σχηματίσουν έναν κύκλο, όπως στη φωτογραφία, και τα κολλάμε μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, κολλάμε από επάνω ποτήρια τοποθετώντας τα ποτήρια όρθια και ανάποδα και συνεχίζουμε μέχρι να κλείσει ο κύκλος.


Βενετσιάνικες μάσκες


Υλικά:

1 ξυλάκι, χρωματιστό χαρτί γκοφρέ, κόλλα, τούλι, χρυσόσκονη, πολύχρωμες κορδέλες

Στάδια εκτέλεσης:

Ντύστε ένα ξυλάκι με χρωματιστό χαρτί γκοφρέ ή κορδέλα. Σχεδιάστε τη μάσκα που θέλετε και κολλήστε το ξυλάκι στο πίσω μέρος της μάσκας στην άκρη. Κάντε τη μάσκα σας εντυπωσιακή προσθέτοντας τούλι, χρυσόσκονη και πολύχρωμες κορδέλες.


Καπέλο Κλόουν


Υλικά:

1 χαρτόνι παραλληλόγραμμο 60x15 εκ., χαρτόνι κανσόν σε διαφορετικά χρώματα, ψαλίδι, 1 κορδέλα

Στάδια εκτέλεσης:

Κόψτε σε ένα χαρτόνι παραλληλόγραμμο 60x15 εκ. Κόψτε πολύχρωμες λωρίδες από κανσόν χαρτί και κολλήστε στο καπέλο, έτσι ώστε ένα μέρος από την κάθε λωρίδα να εξέχει. Διπλώστε και φτιάξτε έναν κύλινδρο. Κόψτε έναν κύκλο, ψαλιδίστε και κολλήστε, για να κλείσετε το καπέλο, τις ψαλιδισμένες άκρες μέσα στον κύλινδρο. Δέστε ένα φιόγκο από φαρδιά κορδέλα και το καπέλο σας είναι έτοιμο.


Αποκριάτικο αξεσουάρ πον πον

Υλικά: 

1 ρολό κουζίνας, γκοφρέ χαρτί σε διαφορετικά χρώματα, αυτοκόλλητα

Στάδια εκτέλεσης:

Κόψτε ένα ρολό κουζίνας στη μέση και ντύστε με γκοφρέ ή άλλο χαρτί. 

Κολλήστε αυτοκόλλητα ή λωρίδες χρωματιστό γκοφρέ για να το στολίσετε. 

Κόψτε φαρδιές λωρίδες από γκοφρέ χαρτί και κολλήστε τις στο ρολό μέχρι να γεμίσει. Το πον πον είναι έτοιμο. Αρχίστε να το στριφογυρίζετε και θα δείτε ένα θέαμα φανταστικό.


Χαρταετός

Υλικά:

3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκ. το καθένα, χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον, γερό σπάγκο, λεπτό σύρμα, κολλητική ταινία, χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Στάδια εκτέλεσης:

Στην άκρη από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.

Δένουμε γερά μεταξύ τους τα 3 πηχάκια από τη μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζουμε, όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκ.

Σ' αυτό το σημείο, μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά ή να ζωγραφίσουμε τη σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα.

Κατόπιν, ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.

Σε δύο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.


Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 x 20 εκ., τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκ. το ένα από το άλλο.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε & ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στα άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε το χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και ... ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες ιδέες Νίκη μου!!!!
    Και εύκολες!
    Νομίζω όλο και κάποια θα δοκιμάσω φέτος με την μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να μπαίνουμε σε κλίμα σιγά σιγά!!! Ευχαριστούμε για τις ιδέες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφες προτάσεις και πραγματικά εύκολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίες ιδεές για να απασχολησουμε τα παιδάκια μας! Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...