Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Μπορούν τα όνειρα να προβλέψουν το μέλλον; Ένας νευροεπιστήμονας απαντά

Είχατε ποτέ ένα όνειρο που αποδείχθηκε ότι προμήνυε το μέλλον; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Κάποιοι το ονομάζουν μαντεία ή δύναμη του εγκεφάλου, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει το déjà rêvé -την αίσθηση ότι ονειρεύτηκαν κάτι πριν συμβεί – κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα και συγγραφέα του βιβλίου The Oracle of the Night: The History and Science of Dreams, Sidarta Ribeiro, υπάρχει πράγματι κάποια επιστημονική εξήγηση που μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε αυτή την εμπειρία. Το mindbodygreen τον ρώτησε για αυτό το παράξενο ονειρικό φαινόμενο με στόχο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η επιστήμη πίσω από το πώς τα όνειρα μπορούν να «προβλέψουν» το μέλλον


Με βάση την έρευνά του για τα όνειρα, ο Ribeiro πιστεύει ότι υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα να έχουν μια «προγνωστική» λειτουργία, αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως νομίζετε. «Δεν πρόκειται για έναν ντετερμινιστικό χρησμό που μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί», εξηγεί, «αλλά μάλλον πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη, πιθανολογική, νευροβιολογική μηχανή που βασίζεται σε ό,τι συνέβη στο παρελθόν – και προσομοιώνει πιθανά μέλλοντα».

Με άλλα λόγια, τα όνειρά μας προβάλλουν συνεχώς πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον, με βάση όσα γνωρίζει ο εγκέφαλός μας για το παρελθόν. Ας το σκεφτούμε ως εξής: Γνωρίζουμε ότι τα όνειρα (και ο ύπνος γενικά) παίζουν ρόλο στην παγίωση των αναμνήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, μας βοηθούν να μάθουμε και να προετοιμαστούμε για το μέλλον και αποτελούν «πηγή νέων ιδεών και δημιουργικότητας», αναφέρει ο Ribeiro στο mbg. «Πέρα από τις νευρολογικές διεργασίες που παίζουν ρόλο, έχουμε το επίπεδο των ονείρων που είναι συμβολικό και σχετίζεται με τη ζωή μας με έναν προγνωστικό τρόπο», πράγμα που σημαίνει ότι κάποια από αυτά μπορεί τελικά να αποδειχθούν αληθινά στην εμπειρία μας.

Πώς να προάγουμε τον ποιοτικότερο ύπνο – και συνεπώς καλύτερα όνειρα

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε την πιθανολογική δύναμη των ονείρων σας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για έναν καλό βραδινό ύπνο.


Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται να ξεκινήσουμε με τα βασικά: Ασκούμαστε αρκετά, κάνουμε υγιεινή διατροφή και περιορίζουμε το άγχος όπου μπορούμε. Από εκεί και πέρα, δεν ξεχνάμε τους άλλους παράγοντες που μπορούν να προάγουν τον ύπνο, όπως το να διατηρούμε το υπνοδωμάτιό μας άνετα δροσερό και σκοτεινό, να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα και να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου. Αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον υποστήριξη, δοκιμάστε να πάρετε ένα χαλαρωτικό συμπλήρωμα ύπνου λίγη ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Την επόμενη φορά που θα σας εντυπωσιάσει η συνειδητοποίηση ότι το όνειρό σας προμήνυε κάτι που συνέβη στην πραγματική ζωή, πείτε ένα μεγάλο μπράβο στη νευροβιολογία και τις εκπληκτικές ικανότητες του εγκεφάλου. Αν και τα όνειρά μας μπορεί να μην «προβλέπουν» το μέλλον, καθαυτό, φαίνεται ότι είναι αρκετά καλά στο να μαντεύουν τι είναι δυνατό να συμβεί και να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια στην κάθε περίπτωση. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και την ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλός μας έχει στόχο την προστασία και τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/can-dreams-predict-the-future

enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...