Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

10 καθημερινές συνήθειες που βοηθούν τους γονείς να ενισχύσουν τον δεσμό με τα παιδιά




Από την Εναλλακτική Δράση

Οι έρευνες συμπεραίνουν ότι οι θετικοί τρόποι ανατροφής συσχετίζονται με καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο, με υγιή διανοητική και κοινωνική ανάπτυξη και με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά. Ο θετικός τρόπος ανατροφής αποτελεί επίσης έναν προστατευτικό παράγοντα που τα προφυλάσσει από διάφορους κινδύνους όπως οικογενειακό στρες ή κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

Ένα σημείο- κλειδί της θετικής ανατροφής είναι το «δέσιμο», η σύνδεση δηλαδή που επιτυγχάνεται ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά μέσω απλών καθημερινών πράξεων. Η σύνδεση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αγγίγματος, του γέλιου, της ακρόασης, της θετικής σκέψης και ανθίζει όταν μοιραζόμαστε στιγμές και εμπειρίες.

Οι επιστήμονες είναι αυτοί που μας υπενθυμίζουν ότι αν ένα μικρό παιδί νιώσει ασφάλεια από έναν γονιό, θα αδράξει τα οφέλη πιο σταθερών συναισθημάτων και συμπεριφορών αργότερα στη ζωή. Αν είστε κοντά με το παιδί σας, θα νιώθετε επίσης πιο ευτυχισμένοι.

10 απλές καθημερινές δραστηριότητες που βοηθούν τους γονείς να δεθούν με τα παιδιά ακόμα κι αν διαρκούν 10 λεπτά την ημέρα

1. Καθίστε στο πάτωμα με τα παιδιά σας και παίξτε μαζί τους ό,τι θέλουν εκείνα (είτε είναι με κούκλες, αρκούδια, αυτοκίνητα, τουβλάκια ή μπάλα) για 10 λεπτά κάθε μέρα. Ακολουθήστε το ρυθμό τους.


2. Ξεκινήστε τη μέρα θετικά. Πάρτε τα παιδιά μια αγκαλιά και πείτε τους «Σ’ αγαπώ τόσο πολύ» όταν μπαίνουν το πρωί στην κουζίνα νυσταγμένα.

3. Δώστε τους λίγο χρόνο πριν κοιμηθούν το βράδυ για να σας περιγράψουν τα θετικά και τα αρνητικά της ημέρας τους (βοηθήστε τα να θυμηθούν τι θέλουν να μοιραστούν μαζί σας).

4. Χρησιμοποιήστε το αφηρημένο παιχνίδι με το παιδί σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Παίξτε λίγο κρυφτό, χορέψτε αστεία μαζί τους, διαβάστε ένα βιβλίο με αστείο τρόπο κλπ.)

5. Παρατηρήστε πότε το παιδί σας είναι καλό, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Βρείτε αυτό που λέγεται «μαγική αναλογία», τις 5 θετικές αλληλεπιδράσεις σε κάθε 1 δύσκολη, ώστε να βοηθήσετε την σχέση σας να χτιστεί σε θετικό έδαφος.

6. Χρησιμοποιήστε τη μουσική για να χαλαρώσετε τα παιδιά ή για να τους φτιάξετε τη διάθεση.

7. Βγείτε έξω με το παιδί σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για 10 λεπτά.

8. Καθίστε σε κάθε δείπνο δίπλα στο παιδί και φάτε μαζί του, μιλώντας σε φιλικό και καθημερινό επίπεδο.

9. Διαβάστε για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα με το παιδί σας. Καθίστε μαζί σε έναν άνετο καναπέ, κουκουλωμένοι με μια κουβέρτα τον χειμώνα και διαβάστε του.

10. Δώστε στο παιδί σας έναν ρόλο, μια εργασία ή έναν τρόπο να συνεισφέρει κάθε μέρα μέσα στο σπίτι (όπως το να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε, να μαζέψετε τα πλυμένα ή να στρώσετε το τραπέζι για φαγητό).


enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...