Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Οι πράξεις μας έχουν καθοριστική σημασία. Συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και ορίζουν το μέλλον μας



Γράφει η Μαρία Αρφαρά

Η ζωή μας απαρτίζεται από μικρές στιγμές. Άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε δυσάρεστες γεμίζουν κομμάτι – κομμάτι το άλμπουμ των αναμνήσεών μας και κλειδώνονται στη σκέψη μας για πάντα. Ειδικά οι ερωτικές σχέσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους μας αφήνουν μια γλυκιά ή πικρή γεύση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το τέλος κορυφώνεται με εκδηλώσεις μίσους και λόγια σκληρά που έρχονται να κλείσουν την αυλαία και να αφανίσουν τους πρωταγωνιστές από την κοινή πορεία ζωής που μέχρι πρωτίστως βίωναν. Γιατί; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί; Γιατί δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ φτάνουν σε μια κατάσταση να απεχθάνεται ο ένας τον άλλον;

Όλοι γνωρίζουμε την απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, κρύβεται μέσα μας. Είμαστε όμως σε θέση να δούμε την αλήθεια κατάματα και να παραδεχτούμε τυχόν λάθη που έχουμε κάνει; Δυο άνθρωποι που μοιράστηκαν στιγμές ακόμη κι όταν έρθει η ρήξη στη σχέση τους, ο κάθε ένας έχει αφήσει στον άλλο το αποτύπωμα του στην ψυχή του.

Το αν είναι αρνητικό ή θετικό, εξαρτάται από την εκάστοτε συμπεριφορά. Οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, το ίδιο και τα λόγια που έχουν ειπωθεί. Πριν πράξεις ή πεις κάτι, σκέψου το καλά. Αν το αποτέλεσμα σε δυσαρεστήσει, ο υπαίτιος θα είσαι εσύ. Γιατί θα είναι το αποτέλεσμα των πράξεών σου.


Σε περίπτωση που σου δοθεί μια ακόμη ευκαιρία, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Διότι ο θυμός φεύγει, μπορεί η συγχώρεση να επέλθει μα η απογοήτευση δεν φεύγει ποτέ. Μένει στην ψυχή μας ριζωμένη να μας θυμίζει μια κατάσταση που μας προκαλεί δυσφορία και να μας γεμίζει αμφιβολίες αν πράττουμε το σωστό.

Κι όταν ξεκινούν οι αμφιβολίες να μας πλημμυρίζουν, το καθετί μικρό στα μάτια μας, φαντάζει μεγάλο. Διογκώνεται ώσπου παίρνει τεράστιες διαστάσεις και μας αναγκάζει να κόψουμε τα δεσμά του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά. Γι’ αυτό θυμήσου: Οι πράξεις μας έχουν καθοριστική σημασία. Συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και ορίζουν το μέλλον μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...