Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Η Θεωρία Δεσμού του Bowlby μέσα από ένα υπέροχο βίντεοΤι είναι η «Θεωρία Δεσμού» ή αλλιώς ο «Δεσμός Προσκόλλησης»;

Η «Θεωρία του Δεσμού» αναφέρεται στη φύση των πρώιμων βιωμάτων των παιδιών και στην επίδραση που έχουν αυτά τα βιώματα στην προσωπικότητά τους.

Το επιστημονικό ζήτημα που έθεσε ο Bowlby είναι πώς το πρώιμο τραύμα φτάνει να επηρεάσει -και πιθανόν να διαταράξει- την προσωπικότητα του ατόμου.

Για τον Bowlby είμαστε καταρχάς θηλαστικά, βιολογικά προγραμματισμένοι εξαρχής από τη φύση να υπάρξουμε σε σχέσεις, και πάνω σε αυτή τη βάση οικοδομείται η ψυχική συγκρότηση.

“Όλοι μας, από την κούνια ως τον τάφο, είμαστε ευτυχέστεροι όταν η ζωή μας είναι οργανωμένη ως μια σειρά εκδρομών – μακρινών ή κοντινών – από την ασφαλή βάση την οποία μας παρέχει/ουν το/τα πρόσωπο/α του δεσμού μας.” (John Bowlby “A Secure Base”, 1988)

“Η Θεωρία του Δεσμού τονίζει ότι η επιθυμία των ενηλίκων για παρηγοριά και υποστήριξη στις αντιξοότητες δεν θα πρέπει να θεωρείται παιδιάστικη ή ανώριμη εξάρτηση. Αντιθέτως, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή ως εγγενές μέρος της ανθρώπινης φύσης που συμβάλλει στην προσωπική υγεία και ευεξία.” (Feeney & Collins, 2004)

Δείτε το βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Μαρκ Τουέιν: «Θάρρος είναι να αντιστέκεσαι και να υπερνικάς το φόβο – όχι η απουσία φόβου»

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dale Carnegie Training με τίτλο «Ξεχωρίστε από το πλήθος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το...