Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε ακόμα και στα νεογέννητα



Από την Εναλλακτική Δράση


Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι ένα μωράκι δεν μπορεί να καταλάβει αυτά που του λέμε, δεν καταλαβαίνει τις λέξεις άρα και δεν θα μπορεί να κατανοήσει τη σημασία και τη χαρά του διαβάσματος.

Μάλλον τελικά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε βιβλία στο παιδάκι μας.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Αφενός αυτή η ενέργεια, μετατρέπεται σε μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη στιγμή για εμάς και το παιδί μας. Η έκθεση του μωρού μας στον ήχο της φωνής μας, δεν το ανακουφίζει απλώς αλλά και το καθησυχάζει. Επιπλέον δημιουργεί ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ γονιού και παιδιού.

Ακόμη, το διάβασμα στο μωρό μας έχει μερικά εξαιρετικά οφέλη. Το διάβασμα δεν μας φέρνει μόνο κοντά στο παιδί μας αλλά και το προετοιμάζει για να διαβάζει μόνο του. Μπορεί το παιδί σας να μη καταλαβαίνει επακριβώς το τι του λέμε αλλά δεν παύει να ακούει το ρυθμό αλλά και την ένταση της φωνής σας.

Επιπλέον σύμφωνα με νέα έρευνα, όσες περισσότερες λέξεις ακούει, τόσο καλύτερα προετοιμάζεται για να διαβάζει μόνο του. Το διάβασμα ενισχύει επίσης τη δύναμη του εγκεφάλου καθώς τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς από πολύ μικρή ηλικία διαθέτουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο αλλά και εξελιγμένες μαθηματικές δεξιότητες.


Επίσης, το διάβασμα βοηθά τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη. Μέσα από διαφορετικούς ήχους του διαβάσματος, τη μίμηση της φωνής ενός χαρακτήρα, το παιδί μας αντιλαμβάνεται καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων όταν τα βλέπει. Το παιδί μας καταλαβαίνει ότι οι λέξεις έχουν νόημα και οι συγκεκριμένοι ήχου σημαίνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Με το διάβασμα στο παιδί μας του μαθαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό: ότι το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία αλλά διασκέδαση και θα μάθει να το αναζητά στη ζωή του για να ψυχαγωγείται και να νιώθει μια ξεχωριστή αίσθηση γαλήνης.


enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...