Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο μαύρος κύκνος: Η δύναμη της διαφορετικότητας μέσα από ένα παραμύθι



Γράφει ο Πάνος Τσινόπουλος

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια οικογένεια από κύκνους που ζούσε σε μία λίμνη στο Altstätten την Ελβετίας. Η οικογένεια αποτελούταν ολόκληρη από κατάλευκους κύκνους, αλλά και ένα μικρόσωμο κύκνο που ήταν ο Βενιαμίν της παρέας και ήταν μαύρο. Τα υπόλοιπα το απέφευγαν και δεν έπαιζαν μαζί του. Το φοβόταν γιατί ήταν διαφορετικό.

Τα υπόλοιπα καμάρωναν για το κατάλευκο χρώμα που συναγωνιζόταν αυτό του φρέσκου χιονιού που έπεφτε τον χειμώνα στα γύρω βουνά. Οι γονείς ήταν περήφανοι που τα τρία «μικρά» τους ήταν τόσο όμορφα, αλλά δεν καμάρωναν το ίδιο για το στερνοπούλι που ήταν κατάμαυρο σαν κάρβουνο. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως είχε βγει τόσο διαφορετικό. Όταν τα υπόλοιπα έπαιζαν, εκείνο μόνο του χρησιμοποιούσε σαν καθρέφτη την επιφάνεια της λίμνης και πόζαρε ώστε να καταλάβει γιατί ήταν τόσο διαφορετικό.

Κάποια μέρα, η λίμνη στέρεψε από ψάρια και η οικογένεια βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Οι γονείς δεν μπορούσαν καν να θρέψουν τα παιδιά τους. Πολύ σύντομα, η λίμνη στέρεψε και από νερό και έτσι, δεν υπήρχαν ούτε άλλοι μικροοργανισμοί για φαγητό.

Το φαινόμενο προσέλκυσε χιλιάδες επιστήμονες, αλλά και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι έρχονταν να εξετάσουν το φαινόμενο της λίμνης. Αυτό που τους είχε εντυπωσιάσει ήταν οι πόζες που έπαιρνε ο νεαρός μαύρος κύκνος, με αποτέλεσμα να το φωτογραφίζουν όλοι και οι εικόνες να κάνουν το γύρω του κόσμου.

Σύντομα, όλοι έρχονταν να δουν τον σπάνιο νεαρό μαύρο κύκνο, που ήξερε να ποζάρει στην κάμερα. Φυσικό ήταν να φέρνουν μαζί τους ψάρια και άλλα τρόφιμα για τον μικρό πρίγκιπα, ο οποίος ήταν καλόκαρδος και τα μοιραζόταν με τα αδέλφια αλλά και τους γονείς του.

Έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Έτσι συμβαίνει και σε επίπεδο κοινωνίας. Αν εξετάσεις με λεπτομέρεια τους επιτυχημένους ανθρώπους, θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι έχουν κάτι το περίεργο. Κάτι για το οποίο πολλοί τους κοροϊδεύουν ή τους υποτιμούν. Ο δυσμορφικός Σωκράτης, ο καχεκτικός Γκάντι, ο μικρόσωμος Αλέξανδρος, ο κοντός άσχημος και άτροπος Ωνάσης, ο Στήβεν Χόκινγκ, ο κακός μαθητής Steve Jobs, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορεί να αναφέρει κάποιος.

Σήμερα που η χώρα, αλλά και ο πλανήτης δοκιμάζεται από τις ατυχείς συνταγές των ίδιων, οι σώφρονες αναζητούν την διαφορετικότητα ως μια πιθανή διέξοδο σε νέους πνευματικούς αλλά και υλικούς δρόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...