Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Να αποβάλεις από την ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους: Θεραπευτικό…



Πολλές φορές, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική μας ζωή καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε ή και να συμβιώσουμε με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στις δικές μας προδιαγραφές, στον δικό μας τρόπο λειτουργικότητας και έκφρασης.

Παραμένουμε και υπομένουμε αυτές τις τοξικές καταστάσεις, δημιουργώντας στον εαυτό μας ψυχική φθορά και αρνητισμό, ο οποίος βγαίνει σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Η δυσκολία μας να θέσουμε ξεκάθαρα όρια, να πούμε εξ αρχής «όχι» σε κάποιες απαιτήσεις και να εκφράσουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες, κάνει τα πλοκάμια του άλλου να απλώνονται κατακλύζοντας τη ζωή μας με συνέπειες που δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε όταν ξεκίνησε η σχέση αυτή.

Σαν χιονοστιβάδα, λοιπόν, η μία αρνητική κατάσταση φέρνει την άλλη, κι εκείνη την επόμενη, σε σημείο να χάνεται εντελώς ο έλεγχος και αυτό που στην αρχή φαινόταν δύσκολο π.χ. το να οριοθετηθούμε, τώρα φαντάζει αδύνατο.

Κι όμως, ακόμη και τότε, μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να σταθούμε στα δυο μας πόδια με αποφασιστικότητα και να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε, αυτά που επιθυμούμε και δικαιούμαστε, να φύγουμε από τις τοξικές καταστάσεις, να διώξουμε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή μας. Και τότε, έρχεται η απελευθέρωση, φεύγει ένα μεγάλο βάρος που μας επιφόρτιζε για πολύ καιρό και έφερνε έντονη αρνητικότητα στη ζωή μας και στη σχέση μας με άλλους ανθρώπους. Και, χωρίς αυτό το βάρος, είμαστε έτοιμοι και με διαύγεια για να επικεντρωθούμε στα σημαντικά και θετικά κομμάτια της ζωής μας που θα συμβάλουν στην εξέλιξή μας.

Γι’ αυτό, ας μην αφήσουμε άλλη μέρα να περάσει μέσα στην τοξικότητα, ας απαλλαγούμε οριστικά από ό,τι μας φθείρει και μας κάνει να επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα και όχι στη λύση.

Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...