Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Όταν τα πολλά πράγματα… εμποδίζουν όλα τα καλά πράγματα


Από την Εναλλακτική Δράση

Ο Σωκράτης είχε πει:

«Το μυστικό της ευτυχίας, βλέπετε, δεν βρίσκεται στην αναζήτηση του περισσότερο, αλλά στην ανάπτυξη της ικανότητας να ικανοποιείσαι με όσο το δυνατόν λιγότερα».

Στο σύγχρονο κόσμο, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο να γεμίζουν το κενό, κάτι που έχει ως συνέπεια την απόκτηση όλο και περισσότερων πραγμάτων χωρίς τέλος. Κι όμως, οι τυχεροί άνθρωποι που μπορούν να ζουν τη ζωή τους έξω από αυτή την τάση είναι εκείνοι που ξέρουν τι σημαίνει αληθινή ελευθερία: όταν έχει χτίσει κανείς μια ζωή γύρω από την ανάγκη να καλύπτει το κενό γύρω του και μέσα του με ευτυχία. Και με την ίδια την ευτυχία και μόνο ως συναίσθημα -όχι με τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους, απλά όταν τα αγοράζουμε.

Παραδόξως, μπορείτε να ανακαλύψετε ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι με λιγότερα υλικά αντικείμενα και ακόμα περισσότερο με μικρότερο χώρο διαβίωσης γενικά. Για την ακρίβεια, ακόμα και η ιδέα της λιγότερης δουλειάς, του μικρότερου κόστους συντήρησης, των λιγότερων ντουλαπιών και κουτιών είναι αρκετή για να μας εμπνεύσει να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ζωής μας σε μινιμαλιστική.

Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν ότι το να νοικιάζουν είναι πολύ καλύτερο από το να αγοράσουν ένα σπίτι σε πολλές περιπτώσεις και αυτή η συνειδητοποίηση ή αποκάλυψη μπορεί να είναι μια εξαιρετικά λυτρωτική εμπειρία από μόνη της. Αν το σκεφτείτε, είναι πολύ ευκολότερο να μαζέψετε τα πράγματά σας και να μετακομίσετε με αυτό τον τρόπο.

Ένα άλλο εκπληκτικό και συχνά παραγνωρισμένο θετικό στοιχείο του να μένετε σε μικρότερο χώρο είναι ότι όλα όσα θα φέρνετε σε αυτόν θα εκτιμώνται περισσότερο και θα είναι πιο χρήσιμα απ’ ότι πριν αγοραστούν. Ή, θέτοντάς το με άλλα λόγια και από άλλη πλευρά, τα στάνταρ εκείνων που θα χρησιμοποιείτε στο χώρο διαβίωσής σας θα είναι αναγκαστικά υψηλότερα, επειδή θα θέλετε να είναι απολύτως χρήσιμα. Επιπροσθέτως, θα νιώθετε λιγότερο αναγκασμένοι να κρατάτε τα πάντα και θα βρείτε πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του στρες από το να αγοράζετε και να καταναλώνετε ανεξέλεγκτα.

Το συναρπαστικό είναι ότι ζώντας με λιγότερα θα σας κάνει να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας -και να δεχτείτε περισσότερα κομμάτια της προσωπικότητας και του χαρακτήρα σας. Για να μπορέσετε να ηγείστε εσείς και μόνο εσείς του δικού σας ταξιδιού, παρακάτω σας δίνουμε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που είναι καλό να θέσετε στον εαυτό σας όσον αφορά στο χώρο και στα πράγματα που αγοράζετε και κατέχετε:

1. Πόσο χώρο πιστεύετε ότι χρειάζεστε; Πώς θα χρησιμοποιούσατε τον κάθε χώρο του σπιτιού και πόσο συχνά;

2. Είναι αυτή τη στιγμή όλα μέσα στο σπίτι σας χρήσιμα ή αρεστά σε εσάς;

3. Οι άνθρωποι συνεχώς εξελισσόμαστε και αναπτυσσόμαστε -εσείς πώς πιστεύετε ότι εξελίσσεστε αυτό τον καιρό; Χρειάζεται η ζωή σας να αλλάξει, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε και να αλλάζετε;

4. Πιστεύετε πραγματικά ότι το περισσότερο είναι πάντα και καλύτερο; Θεωρείτε ότι αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές; Δώστε λίγο χρόνο σε αυτή τη σημαντική σκέψη.

5. Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας άμεσα, αν μπορούσατε να το κάνετε τώρα με ένα μαγικό ραβδί;

6. Ποτέ πιστεύετε ότι θα έχετε πραγματικά αρκετά και τι είναι αυτό ή αυτά που εκείνο τον καιρό θα έχετε;

7. Νιώθετε ποτέ σαν τα πράγματα που αγοράζετε τελικά να σας ελέγχουν (αντί να συμβαίνει το αντίθετο);

8. Ψωνίζετε ποτέ πράγματα κυρίως επειδή βαριέστε, είστε κουρασμένοι, ανήσυχοι ή στρεσαρισμένοι; Μετανιώνετε μετά τέτοιου είδους αγορές;

9. Αν μπορούσατε να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας με πέντε συγκεκριμένους τρόπους, ποιους θα επιλέγατε;


10. Τι σκέφτεστε περισσότερο; Ότι δεν έχετε αποκτήσει κάτι ή ότι δεν σας «ελέγχει» κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...