Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η ευγνωμοσύνη ξεκλειδώνει την πόρτα της πληρότητας στη ζωή



Από την Εναλλακτική Δράση

Η Melody Beattie (συγγραφέας) υποστηρίζει ότι η ευγνωμοσύνη ξεκλειδώνει την πόρτα της πληρότητας στη ζωή. Μετατρέπει αυτό που έχουμε μέσα μας σε αρκετό, και σε κάτι ακόμα περισσότερο. Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί της, αφού σκεφτεί καλά τα λόγια της.

Βεβαίως και είναι αναπόφευκτο ως άνθρωποι να νιώθουμε θυμό, απογοήτευση ή και απελπισία σε διάφορες περιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε και αυτά τα συναισθήματα αντί να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι αποδέχεστε και απελευθερώνετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, ώστε να μπορείτε να βιώνετε και τα θετικά συναισθήματα πιο συχνά (και να νιώθετε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά).

9 συμβουλές για να φέρετε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

1. Πάρτε μαθήματα από όλους
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορούμε με τίποτα να κατανοήσουμε κάποιους ανθρώπους γενικά, μπορούμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε μαθήματα από αυτούς στο βαθμό που μπορούμε και προσπαθώντας να κατανοήσουμε το πώς νιώθουν και πράττουν. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο, αλλά αποδίδει τα μέγιστα στην εξέλιξή σας και στην πορεία της ζωής σας.

2. Εκμεταλλευτείτε τις προκλήσεις
Αντιληφθείτε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες να εξελιχθείτε, να ωριμάσετε και να ανθίσετε, παρά ως αρνητικές συγκυρίες και συμβάντα. Το να ερμηνεύουμε τις ατυχίες με αρνητικό πρόσημο σίγουρα δεν μας ωφελεί, οπότε ποιος ο λόγος; Είναι επιλογή μας να γίνουμε πιο παραγωγικοί στη ζωή μας.

3. Να είστε ευγνώμονες που έχετε εκείνα που χρειάζεστε αντί να απογοητεύεστε που δεν έχετε όλα όσα θέλετε
Ένας άνθρωπος που έχει ένα μέρος να ζήσει, ένα φαγητό να φάει, φίλους και φιλοδοξίες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλούς άλλους ανθρώπους πάνω στη γη. Είναι στη φύση μας να θέλουμε περισσότερα, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε και πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που δεν ζούμε μέσα σε πόλεμο ή υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, καταστάσεις αρκετά κοινές στον κόσμο μας.

4. Τα μικρά θετικά στοιχεία της καθημερινότητας είναι τα πιο σημαντικά
Αν καταγράψετε όλα τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν κάθε μέρα (κρατώντας για παράδειγμα ημερολόγιο), θα παρατηρήσετε πώς τα μικρά πραγματάκια της καθημερινότητας, όπως ένα νόστιμο δείπνο ή μια ταινία σας κάνουν να νιώθετε σημαντικά πιο χαρούμενοι. Γι’ αυτό να είστε ευγνώμονες για τα μικρά πράγματα, γιατί μερικές φορές δεν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το σύνολο αυτών.

5. Η ευτυχία δεν μετράται σύμφωνα με το βαθμό τελειότητας
Ο βαθμός ευτυχίας δεν βασίζεται στο πόσο τέλεια ζωή κάνετε ή πόσο τέλεια έχετε τακτοποιήσει όλες σας τις υποθέσεις και τους τομείς στη ζωή σας. Είναι δεδομένο ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, οπότε είναι αντιπαραγωγικό να αξιολογούμε την ευτυχία μας σε σχέση με την τελειότητα· να είστε ευγνώμονες για τις καλές μέρες και τα καλά αποτελέσματα.

6. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι στα πάντα

Κανένας δεν «μένει πίσω» στη ζωή του και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείτε να διαπρέπετε σε κάθε έκφανση αυτής. Να είστε ευγνώμονες για το ότι είστε σίγουρα καλοί σε ένα ή δύο συγκεκριμένα πράγματα- εξάλλου, η εξειδίκευση είναι αυτή που κινεί τον σύγχρονο κόσμο.

7. Προσμένετε και αποδεχτείτε την αλλαγή
Αν υπάρχει κάτι σίγουρο στη ζωή εκτός από το θάνατο και τους φόρους (για τους περισσότερους ανθρώπους), τότε αυτό είναι η αλλαγή. Αντί λοιπόν να απογοητεύεστε κάθε φορά που οι συνθήκες αλλάζουν, αρχίστε αμέσως να σκέφτεστε για το πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, ώστε να εξελιχθείτε στην καλύτερή σας εκδοχή (και να είστε ευγνώμονες που έχετε ακόμα και την ευκαιρία να προσαρμόζεστε).

8. Συνειδητοποιήστε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη
Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι σημαντικό να μην περιμένετε ότι το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί, αλλά είναι σημαντικό τουλάχιστον να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι γι’ αυτό- και να νιώθετε ευγνωμοσύνη που τουλάχιστον τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα. Το να εστιάζετε περισσότερο στο θετικό και όχι στο αρνητικό είναι πολύ πιο παραγωγικό και η αίσθηση ευγνωμοσύνης είναι βασικό εργαλείο αυτή της οπτικής.

9. Να θυμάστε πάντα ότι η ζωή είναι ένα δώρο

Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή κάθε μέρα που περνά και χωρίς να είναι επιλογή τους. Εκτός από την υγεία, την αγάπη και την ευτυχία, κάθε άνθρωπος πρέπει να νιώθει ευγνώμων που έχει την ελευθερία του και ζει. Θα υπάρξουν στιγμές πολύ δύσκολες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η ζωή είναι και παραμένει ένα δώρο για όσους έχουν την τύχη να τη ζούνε.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφο, ξεκάθαρο και εστιασμένο άρθρο! Πολλά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...