Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Social Media και Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η νέα «εξω-σχολική» δραστηριότητα των εφήβων


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας έχουν εισχωρήσει πλέον ολοκληρωτικά στη ζωή μας, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων διαθέτει τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε κάποιο από αυτά τα μέσα.

Παρατηρείται πως όσο περνούν τα χρόνια, όλο και σε πιο μικρή ηλικία αποκτούν τα παιδιά πρόσβαση ή έστω εξοικείωση μέσω των γονιών τους στα social media. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστεί για τους σημερινούς εφήβους ο νέος φίλος τους, η διέξοδός τους, η βασική δραστηριότητα που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του ελεύθερού τους χρόνου και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας ότι ένας μεγάλος αριθμός των σημερινών εφήβων προτιμά, αντί να δοκιμάσει ποικίλες δραστηριότητες εκτός σχολείου (ζωγραφική, μπάσκετ, μουσική, χορό, τένις, ξένες γλώσσες, κολύμβηση κλπ.), να περάσει χρόνο στο facebook/ instagram, να παίξει στο play station, στο wii ή στον υπολογιστή. Ακόμη κι όταν παρέες εφήβων βγαίνουν έξω για να περάσουν χρόνο μαζί, καταλήγουν να βγαίνουν φωτογραφίες προκειμένου να αναρτήσουν στα social media και αντί να συζητούν, να συνομιλούν μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό τους.

Το μοναχικό παιχνίδι έχει πάρει τη θέση του ομαδικού παιχνιδιού · η παθητική διασκέδαση μπροστά από διάφορες οθόνες, όπου ο «παίκτης» παρακολουθεί ή συμμετέχει πατώντας πλήκτρα έχει πάρει τη θέση της ενεργητικής διασκέδασης, όπου ο «παίκτης» αλληλεπιδρά με τους άλλους παίκτες συζητώντας, γελώντας, με έντονες κινήσεις και εκφράσεις σώματος και προσώπου. Η ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή έχει αντικατασταθεί από την διαδικτυακή αλληλεπίδραση και έκθεση, όπου πολλές φορές ο εντυπωσιασμός και η ματαιοδοξία αποτελούν αυτοσκοπό.

Το κατά πόσο η μεταστροφή των σημερινών νέων σε αυτού του είδους την διασκέδαση και απασχόληση μέσω των social media είναι ωφέλιμη ή βλαβερή θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Ο κάθε γονέας οφείλει να σκεφτεί κριτικά και επιλεκτικά για το τι θα ήταν το καλύτερο για το παιδί του, ακόμα κι αν υπάρξουν συγκρούσεις και αντιρρήσεις με το «πνεύμα της εποχής.


Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική - Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...