Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Συμπόνια στις φωνές: Μια ιστορία θάρρους και ελπίδας
Πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας ακούνε φωνές μέσα στο κεφάλι τους. Στην ουσία πρόκειται για μια ψευδαίσθηση χωρίς όμως να σημαίνει ότι υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη κάποιας βαριάς ψυχικής ασθένειας. Πολύ συχνά οι ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως το άγχος, το στρες, ο κακός ή ανύπαρκτος ύπνος κλπ. Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο: "Συμπόνια στις φωνές: Μια ιστορία θάρρους και ελπίδας" δημιουργήθηκε κυρίως για αυτούς τους ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα φιλμ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θεραπευτικούς όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή ακόμη και ως εργαλείο αποστιγματισμού των ατόμων που ακούν φωνές.

Το συγκεκριμένο project δημιουργήθηκε από το τμήμα Ψυχολογίας του King College του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση του Dr Charlie Heriot-Maitland σε συνεργασία με την δημιουργό κινουμένων σχεδίων Kate Anderson.

Ο πρωταγωνιστής του animation ακούει φωνές οι οποίες δεν τον αφήνουν να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, τα συναισθήματα χωρίζονται σε τρία συστήματα (απειλής, κινητοποίησης, καθησυχασμού), τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Ωστόσο οι φωνές διαταράσσουν αυτήν την ισορροπία.

Μέσα από μια διαδικασία θεραπείας ο πρωταγωνιστής καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να απορρίψει τις φωνές που ακούει, αλλά να τις συμπονέσει και να μάθει να συνυπάρχει με αυτές.

Και αυτό κάνει.

Μια καταπληκτική δουλειά που δείχνει με πολύ παραστατικό τρόπο την καθημερινότητα που βιώνουν τα άτομα που ακούν φωνές και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή.
piperies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...