Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το βάζο


Ο καθηγητής Ψυχολογίας άρχισε το μάθημά του, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα. Χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο κι άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις. Όταν πλέον δεν χωρούσαν άλλα, κοίταξε τους φοιτητές του και τους ρώτησε αν το βάζο είχε γεμίσει, κι εκείνοι είπαν πως είχε γεμίσει. Έπειτα ο καθηγητής πήρε μερικά χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο, κουνώντας το, κι αυτά γέμισαν τα κενά ανάμεσα στα μπαλάκια. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια, ρώτησε τους φοιτητές αν το βάζο ήταν γεμάτο κι αυτοί, κάπως σαστισμένοι, είπαν πως ήταν. Στη συνέχεια, ο καθηγητής πήρε άμμο, την έριξε στο βάζο και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια. Ρώτησε και πάλι τους φοιτητές αν το βάζο ήταν γεμάτο, κι αυτοί απάντησαν με μια φωνή "Ναι!". Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο δύο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο, ενώ οι φοιτητές πλέον γελούσαν απορημένοι.

"Τώρα", είπε ο καθηγητής, "θέλω να φανταστείτε ότι το βάζο είναι σαν τη ζωή σας. Τα μπαλάκια του τένις αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωής σας, πράγματα που ακόμα κι αν όλα χαθούν, είναι ικανά να γεμίσουν τη ζωή σας. Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα λιγότερο σημαντικά και η άμμος τα ακόμα μικρότερης σημασίας. Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τα μπαλάκια του τένις. Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε το χρόνο και την ενέργειά σας σε μικρά πράγματα, δεν θα αφήσετε χώρο και δεν θα έχετε χρόνο και δύναμη για τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα. Φροντίστε για τα μπαλάκια του τένις πρώτα, μετά για τα χαλικάκια και στο τέλος για την άμμο".

Ένας φοιτητής σήκωσε το χέρι του και είπε:
"Ξεχάσατε τον καφέ... Τι αντιπροσωπεύει;"

"Ο καφές αντιπροσωπεύει την ευχαρίστηση. Όσο γεμάτη κι αν είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφεδάκι με έναν φίλο", είπε ο καθηγητής χαμογελώντας. "Όταν στην καθημερινότητά σας συμβαίνει το αδιαχώρητο, θυμηθείτε το βάζο και τις δυο κούπες καφέ".

Στη ζωή είναι απαραίτητο να θέτουμε προτεραιότητες. Αν διανύουμε περιόδους που μάς κατακλύζει το άγχος, αρκεί να σκεφτούμε τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία για εμάς.

1 σχόλιο:

  1. Φοβερό το παράδειγμα Ζωή μου, το ήξερα από παλιά αλλά το είχα ξεχάσει! Σ'ευχαριστώ που μου το θύμησες! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...