Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Καλωσορίζουμε το καινούριο!


Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, με τα δύσκολα και τα εύκολα, τα άσχημα και τα όμορφα, τα πικρά και τα γλυκά. Τι θα πάρουμε μαζί μας και τι θα αφήσουμε πίσω μας από το χρόνο που πέρασε;


Τι καινούριο μάθαμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον κοντινό μας κύκλο; Ίσως χρειαστεί να αφήσουμε πίσω κάποια σχέση που μάς πλήγωσε… Ίσως γνωρίσαμε καινούριους ανθρώπους που μάς στήριξαν και εξακολουθούν να μάς στηρίζουν, ακόμα κι αν δεν μας γνωρίζουν αρκετά… Από όλους τους ανθρώπους έχουμε να διδαχτούμε ένα μάθημα, που θα μας κάνει σοφότερους για τη ζωή. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να συγχωρέσουμε, να αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε για να έρθουν νέοι άνθρωποι και νέες εμπειρίες που θα διανθίσουν τη ζωή μας.

Πώς περάσαμε το χρόνο μας; Είχαμε ασχολίες που μάς γέμιζαν και ομόρφαιναν τη ζωή μας ή ανυπομονούσαμε να περάσουν οι ώρες για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας; Ας προσπαθήσουμε, από την νέα χρονιά, σε ό,τι κάνουμε να βάζουμε την καρδιά μας, την αγάπη μας, την καλή μας διάθεση, όλο μας το «είναι» και όλες οι δραστηριότητές μας θα φαίνονται σαν παιχνίδι.

Τι κάναμε αυτήν τη χρονιά για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Προσφέραμε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα παιχνίδι, ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που το έχει ανάγκη; Δεχτήκαμε τα «δώρα» που μάς προσέφεραν οι άλλοι με τόση αγάπη; Αποκαταστήσαμε τη σχέση μας με κάποιον άνθρωπο που δεν τα πηγαίναμε και τόσο καλά;

Αν ακτινοβολούμε γαλήνη, αισιοδοξία και θετική διάθεση, θα παρατηρήσουμε ότι συνεχώς θα μάς συμβαίνουν θετικά γεγονότα. Κι αν ακόμα παρουσιαστεί κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρνητικό, θα ανακαλύψουμε, εκ των υστέρων, ότι, τελικά, έγινε για το καλό όλων μας. Ας μην φοβόμαστε να «πέσουμε» γιατί αργά ή γρήγορα θα σηκωθούμε και θα προχωρήσουμε.

Γι’ αυτό, αυτή τη νέα χρονιά ας προσπαθήσουμε να μείνουμε ανοιχτοί ∙ στους νέους ανθρώπους, στις νέες πληροφορίες και καταστάσεις, στις νέες ευκαιρίες. Κάθε τι που μάς προσφέρεται είναι ένας θησαυρός. Η ζωή από μόνη της είναι ένα δώρο ∙ γι’ αυτό, θα μπορούσαμε να θέσουμε σαν στόχο της καινούριας χρονιάς να την γνωρίσουμε ξανά, με νέους όρους, να τη ζήσουμε ενεργά, παρόντες, δημιουργώντας με αγάπη για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά που θαυμάζουν, εντυπωσιάζονται και συγκινούνται από τα πιο απλά πράγματα – με μια χιονονιφάδα, με τα πουλιά στον ουρανό, με μια ηλιαχτίδα - σαν να τα βλέπουν όλα κάθε φορά για πρώτη φορά.


Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

7 σχόλια:

  1. Τι αισιοδοξο και τι ωραια μας τα ειπες!!! Θα το ξανα διβασω :p
    mama relax party!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά προσπαθώ να σκέφτομαι και εγώ, ειδικά στα δύσκολα !! Καλή Χρονιά Νίκη! Φιλιά (από το πάρτυ της Μάρθας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη και μου δίνεις ακόμη μία νότα αισιοδοξίας φίλη μου, όπως λέω πάντα ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας συμβαίνει για κάποιο λόγο και τίποτα δεν είναι τυχαίο, διαβάζοντας τις υπέροχες αυτές γραμμές σου καταλαβαίνω ότι το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε κατάσταση. Ερχομαι και εγω από το παρτυ της Μάρθας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα με όσα μας είπες Νίκη μου! Πολύ αισιόδοξη η ανάρτησή σου! Καλή χρονιά σου εύχομαι, φιλάκια
    Από το link party του MamaRelax έρχομαι (αν και λίγο καθυστερημένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκη μου, αυτές ακριβώς είναι οι σκέψεις μου για την νέα χρονιά!
    Δεν θέλω να θέσω πολλούς στόχους!
    Μόνο έναν και σημαντικό.. Να απολαμβάνω την ζωή!

    Σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου στο πάρτυ με αυτή την αισιόδοξη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουσιαστικό κείμενο και αισιόδοξο! Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω! Θαυμάζω πολύ τη δουλειά σου! Καλή χρονιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά με υγεία, χαμόγελα, αισιοδοξία και ό,τι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας! Να είστε καλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πληκτρολογείστε το σχόλιό σας...

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...