Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Να αγαπάς τον εαυτό σου


Να αγαπάς τον εαυτό σου. Να του χαρίζεις αγκαλιές και χάδια και να τον φροντίζεις. Για να ξέρει τι επιτρέπεται στους άλλους , όχι λιγότερα, και σε αυτούς να δίνει τα πιο πολλά, τα πιο ιδιαίτερα και τα πιο ξεχωριστά.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το βάζο


Ο καθηγητής Ψυχολογίας άρχισε το μάθημά του, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα. Χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο κι άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις. Όταν πλέον δεν χωρούσαν άλλα, κοίταξε τους φοιτητές του και τους ρώτησε αν το βάζο είχε γεμίσει, κι εκείνοι είπαν πως είχε γεμίσει. Έπειτα ο καθηγητής πήρε μερικά χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο, κουνώντας το, κι αυτά γέμισαν τα κενά ανάμεσα στα μπαλάκια. Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια, ρώτησε τους φοιτητές αν το βάζο ήταν γεμάτο κι αυτοί, κάπως σαστισμένοι, είπαν πως ήταν. Στη συνέχεια, ο καθηγητής πήρε άμμο, την έριξε στο βάζο και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια. Ρώτησε και πάλι τους φοιτητές αν το βάζο ήταν γεμάτο, κι αυτοί απάντησαν με μια φωνή "Ναι!". Τότε ο καθηγητής έσκυψε και πήρε κάτω από το γραφείο δύο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο, ενώ οι φοιτητές πλέον γελούσαν απορημένοι.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πώς αντιλαμβάνονται την ομορφιά οι τυφλοί



Για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να δουν, που τα αισθητήρια όργανα της όρασης έχουν υποστεί βλάβη, η ομορφιά έχει εντελώς άλλη έννοια και σημασία σε σχέση με εκείνους που έχουν η όρασή τους λειτουργεί κανονικά.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μη ζηλεύεις ξένες ευτυχίες. Φτιάξε τη δική σου!



Πάντα έβλεπα την ευτυχία των άλλων και την ζήλευα. Από μικρό παιδί. Όμως, κακία δεν έτρεφα μέσα μου, για κανέναν. Τί έφταιγαν εκείνοι που ήταν ευτυχισμένοι; Τι έφταιγαν που εγώ τους ζήλευα. Τι έφταιγαν που εγώ ήμουν δυστυχισμένος;

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Dyslexia: Μια μικρού μήκους ταινία για τη δυσλεξία και τις δυσκολίες της



Το περιεχόμενο της παρακάτω μικρού μήκους ταινίας είναι οι καταστάσεις και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες με δυσλεξία, φαινόμενο που πολλές φορές δεν φτάνει καν στο στάδιο της διάγνωσης. Το μήνυμα της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση πάνω στο ζήτημα αλλά και να τονιστεί πως η έγκυρη διάγνωση της δυσλεξίας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, να αντιμετωπίσουν το θέμα των μαθησιακών δυσκολιών με μεγαλύτερη ευκολία και ετοιμότητα.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η ζωή μας πίσω από μία οθόνη


Πόσες οθόνες υπάρχουν στη ζωή μας; Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το κινητό; Πόσες ώρες περνάμε πίσω από αυτές τις οθόνες; Πόσες από αυτές τις ώρες είναι δημιουργικές, μάς προσφέρουν νέες γνώσεις και ερεθίσματα, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους;

Πώς αισθανόμαστε όταν - επιτέλους -  ξεκολλήσουμε από αυτές τις οθόνες; Συνήθως έχουμε αδειάσει. Υπάρχει ένα αίσθημα κενότητας μέσα μας. Δεν έχουμε αντλήσει τίποτα το ουσιαστικό ∙ αντιθέτως, έχουμε σπαταλήσει όλη μας την ενέργεια και πλέον δεν υπάρχει διάθεση για τίποτα καινούριο.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Το κλάμα είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας



Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα συναισθήματα ίδια και ίσα. 

Το περισσότερο κοινά αποδεκτό συναίσθημα, η χαρά, είναι ένα σημάδι αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και επιτυχίας. Ακόμα κι αν πρέπει να το προσποιηθείς σαν συναίσθημα, ξέρουμε πως το να βγάζεις προς τα έξω την εικόνα του ευτυχισμένου, είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις ανθρώπους και φίλους.

Η λύπη από την άλλη, είναι μια κατηγορία από μόνη της. Μοιάζει να συνδέεται με την αποξένωση και όταν εκφράζεται απόλυτα, γίνεται μέχρι και κατακριτέα. Οι εκφράσεις λύπης, είναι σημάδι αδυναμίας και ανασφάλειας. Είναι άδικο για την κουλτούρα μας να τοποθετεί την λύπη σε τόσο στενά όρια. Είναι καταστροφικό, ανθυγιεινό και άδικο για την ζωή ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι που δεν διστάζουν να εκφράσουν την λύπη τους στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο υγιείς και πολύ πιο δυνατοί από αυτούς που την καταπιέζουν.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η μοντέρνα ανατροφή των παιδιών δυσχεραίνει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη



Ας δούμε μερικά ιδιόμορφα (και ενοχλητικά) γεγονότα για την κοινωνία μας:

-Τα παιδιά είναι περισσότερο υπέρβαρα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία.

-Παίζουν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια και βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από ποτέ.

-Βρίσκονται σε υπερδιέγερση από τα αναψυκτικά και τα κινούμενα σχέδια και, στη συνέχεια, τα γεμίζουμε με φάρμακα, όταν δεν μπορούν να εστιάσουν τη προσοχή τους μέσα στη τάξη.

-Οι γονείς παίρνουν διαζύγιο σε υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία, γεγονός το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της αξίας ενός παιδιού και την προσωπική ανάπτυξη.

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...