Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Just Breathe: Άσκηση διαχείρισης του θυμού για παιδιά


Όλοι μας ζούμε, πρώτα απ' όλα, στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματός μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πλούσια εσωτερική ζωή που όλοι έχουμε δεν προβάλλεται προς τα έξω στον καθημερινό κόσμο. Ακριβώς το αντίθετο: οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις μάς επηρεάζουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Η αναγνώριση του πώς και τι αισθανόμαστε σωματικά είναι ιδιαίτερο δύσκολο όταν νιώθουμε πράγματα όπως οργή, θλίψη, αηδία και σύγχυση για πρώτη φορά. Κάποιες φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να αναπνεύσουμε.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το δώρο




Μια εξαιρετική animation ταινία μικρού μήκους. Το "δώρο" είναι η ιστορία ενός συνηθισμένου ερωτευμένου ζευγαριού. Ο άνδρας για να της δείξει την αγάπη του, της δωρίζει μια μικρή "σφαίρα" που βγάζει από το στήθος του, αλλά... Η συνέχεια επί της οθόνης.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Τα βατραχάκια που σιγοβράζουν



Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπάει ανέμελα ένα βατραχάκι. Κάτω από την κατσαρόλα ανάβει μια μικρή φωτιά και το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ αργά.

Σιγά σιγά το νερό γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντάς το ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπάει χαρούμενο.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

6 πράγματα που κάνουν όσοι αγαπούν τον εαυτό τους


Η ευτυχία, λένε, δεν είναι στόχος, αλλά τρόπος ζωής. Τα πρότυπα του δυτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, κατασκεύασαν (με την ευγενική μας (;) ανοχή) κατευθυνόμενους ανθρώπους σε έναν καταναλωτικό κόσμο. Παρακάτω θα βρεις 6 πράγματα που θα σε κάνουν λίγο πιο ελεύθερο και λίγο πιο ευτυχισμένο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε αγχώνουν πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα και δεν ξέρεις αν τελικά θα συμβούν. Όταν σχεδιάζεις το μέλλον ξεχνάς να χαρείς για οτιδήποτε υπέροχο σου συμβαίνει τώρα.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η ομορφιά της ατέλειας


Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφισε το πορτραίτο της Λίζα ντελ Τζιοκόντο μεταξύ 1503 και 1519 με έναν μοναδικό τρόπο… Όταν κοιτάζει κανείς τον πίνακα, βλέπει μία γυναικεία μορφή να χαμογελά ή για την ακρίβεια να μειδιά, με ένα παιχνιδιάρικο βλέμμα. Αν καλύψει όμως το στόμα και δει μόνο τα μάτια, αυτά φαίνονται σοβαρά. Αν καλύψει τα μάτια και δει μόνο το στόμα, αυτό δεν φαίνεται να χαμογελά… Η ομορφιά του βλέμματος προέρχεται δηλαδή από το σύνολο των χαρακτηριστικών που βλέπουμε στην Μόνα Λίζα… «Ατελή» μεμονωμένα, σε τέλεια όμως αρμονία μεταξύ τους…

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τα πρώτα συναισθήματα που προκαλεί η άδεια αγκαλιά της μανούλας


Κάθε μέλλουσα μητέρα περιμένει με ανυπομονησία τη στιγμή της γέννησης του παιδιού της, έχει σχεδιάσει προσεκτικά το κάθε βήμα και αναμένει την πρώτη συνάντηση με το μωρό της. Έχει φανταστεί τις στιγμές αυτές πώς θα εξελιχθούν, με τον ιδανικό τρόπο, τον τοκετό, το πρώτο αντίκρισμα των ματιών τους, τα πρώτα χάδια, τον πρώτο θηλασμό, την επιστροφή τους στο σπίτι.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

8 μαθήματα που μας διδάσκουν τα λάθη μας


«Μια ζωή γεμάτη λάθη δεν είναι μόνο πιο σεβαστή, αλλά και με περισσότερο νόημα από τη ζωή κάποιου που δεν κάνει τίποτα», είχε πει ο George Bernard Shaw. Και μπορεί η φράση «μαθαίνουμε από τα λάθη μας» να σας ακούγεται σαν θεωρητικό κλισέ, αλλά το έχει επιβεβαιώσει και η επιστήμη: Σε αυτή τη μελέτη, νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν πως ο εγκέφαλός μας σπεύδει να μας ειδοποιήσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο όταν αντιλαμβάνεται προς οδεύουμε προς ένα λάθος, ώστε να μην το επαναλάβουμε. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους όμως μαθαίνουμε από τις κακές επιλογές μας;
Ιδού οκτώ λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με την ψυχολόγο Lisabeth Saunders Medlock, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στα λάθη μας:

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...