Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Είσαι αρκετός!


Είσαι ο τέλειος εαυτός σου. Κανένας δεν μπορεί να είναι καλύτερος από σένα, όσο κι αν το επιθυμεί. Αυτό δεν σημαίνει πως δε διαθέτεις την ικανότητα να γίνεις κάτι περισσότερο απ' αυτό που είσαι. Σημαίνει, απλά, ότι δε βρίσκεσαι σε ανταγωνισμό με κανέναν. Όταν με ειλικρίνεια αποδεχτείς το γεγονός ότι είσαι εφοδιασμένος με όλα όσα απαιτούνται για να γίνεις ολόκληρος ο εαυτός σου, τότε απελευθερώνεις τον εαυτό σου από την τεχνητή ταυτότητα που δημιούργησες.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μέρα που πέρασε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μια πράξη αγάπης, είναι μια μέρα που χάθηκε


Όλοι βρίσκουμε άφθονες ευκαιρίες να δείξουμε την αγάπη μας, δυστυχώς όμως, ελάχιστη αγάπη εκδηλώνεται στον κόσμο. Άνθρωποι κλαίνε και πεθαίνουν μόνοι. Παιδιά κακοποιούνται και γέροι περνούν τις τελευταίες μέρες τους χωρίς στοργή και αγάπη. Σ' έναν κόσμο όπου η ανάγκη για εκδηλώσεις αγάπης είναι τόσο φανερή θα' πρεπε να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε να βοηθήσουμε και να θεραπεύσουμε ανθρώπους, μόνο με το άπλωμα του χεριού μας κι ένα ζεστό αγκάλιασμα. Η Τερέζα της Αβίλας μάς ικέτευε "να συνηθίσουμε να κάνουμε πολλές πράξεις αγάπης, γιατί εξευγενίζουν και γλυκαίνουν την ψυχή μας.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Διδάσκουμε τη διαφορετικότητα στο σχολείο


Ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα αφορά την πληθώρα των παιδιών μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα των ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων που έχουν την κατάληξή τους στη χώρα μας. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να συμβιώνουν με ανθρώπους ποικίλων εθνικοτήτων σε όλο και περισσότερα κοινωνικά πλαίσια, ένα εκ των οποίων είναι και το σχολείο.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Paperman


Μία γλυκιά και όμορφη ιστορία που μάς μιλά για τη δύναμη της αγάπης αλλά και του πεπρωμένου που φέρνει κοντά δυο ανθρώπους...

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Συμπεριφορές των παιδιών που "ενοχλούν" αλλά είναι απαραίτητες για την εξέλιξή τους



Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά την υπομονή των γονιών τους. Κλαψουρίζουν, παζαρεύουν, θυμώνουν, χαζεύουν.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς θέλουμε να είναι τα παιδιά μας συνεργάσιμα, αλλά στην πραγματικότητα όλες αυτές οι αντιδράσεις τους που μας ενοχλούν, τα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αποτελούν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η ανάγκη του παιδιού για κλάμα


Τα παιδιά χρησιμοποιούν το κλάμα φυσιολογικά κι εμείς πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε τα μηνύματα, αλλά και να στηρίζουμε τη «θεραπευτική» ιδιότητα των δακρύων. Τις περισσότερες φορές το κλάμα ενός μωρού είναι ένα μήνυμα για μια ανάγκη του που πρέπει να ικανοποιηθείΩστόσο, υπάρχουν στιγμές που ακόμα και για τα μωρά, η πραγματική ανάγκη είναι το κλάμα.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάθε μέρα


Άρθρο του συμβούλου και θεραπευτή Gestalt Clinton Power

Μερικές φορές συναντάς μεγαλύτερα ζευγάρια που μοιάζουν λες και είναι από πάντα μαζί, και θαυμάζεις το επίτευγμά τους. Τριάντα χρόνια; Απίστευτο.

Μπορεί να φαίνεται ότι το να έχει κανείς μια επιτυχημένη συντροφική σχέση είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά όταν κοιτάξετε προσεκτικά, ακόμη και η μακροβιότερη, ευτυχέστερη σχέση αποτελείται από μια σειρά από μικρά πράγματα.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του


Η ικανότητα να κλαίμε, να γελάμε, να εκφράζουμε τα συναισθήματα και σκέψεις μας με λεκτικό τρόπο, είναι αποκλειστικά ανθρώπινη. Η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας, μάς βοηθά να τα επικοινωνήσουμε με ακρίβεια στους γύρω μας εξασφαλίζοντας μας  συναισθηματική ισορροπία και αρμονία στην καθημερινή μας ζωή. Τα παιδιά εκφράζονται όχι μόνο για να εξασφαλίσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία, αλλά πρωτίστως  για να αναπτυχθούν πνευματικά και κοινωνικά.

Βιβλιοθεραπεία: Πώς οι ιστορίες μας στηρίζουν στη διαδρομή προς την επούλωση

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη ή πένθος, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ...